Koll på plasten

Ta hjälp av en plastcoach

Inom projektet Koll på plasten har vi tre plastcoacher. Emma, Jenny och Jennie hjälper kommunens verksamheter att få koll på och minska användningen av den fossila plasten.

Vad gör en plastcoach?

- Vi hjälper verksamheter att få koll på plasten och minska plastanvändningen. Jag hjälper bland annat till med att inventera var plast finns i verksamheten och hitta bra ersättningsprodukter. Inventeringen är en möjlighet för att kunna göra andra och bättre val av produkter och att minska plasten, säger Jenny Sundén, plastcoach.

- Vi har även tagit fram ett plastbingo - ett kul och lätt sätt att se över sin verksamhets plastanvändning. Plastbingo är en tävling som går ut på att minska plasten på arbetsplatser, enhet, arbetslag eller skolklass,säger Jennie Rönnbäck, plastcoach och projektledare.

Öka kunskapen om plast

- Vi vill öka kunskapen om plast och dess klimatpåverkan för att skapa förståelse för hur vi kan använda plast på ett mer klimateffektivt och hållbart sätt. Inom kommunen köper vi exempelvis 5 miljoner engångshandskar, 1,8 miljoner avfallspåsar och sopsäckar och 1,3 miljoner skoskydd av fossil plast varje år. Det finns en hel del som vi kan jobba med, säger Emma Tideström, plastcoach.

Checklista för plastinventering

Vi har tagit fram en checklista för plastinventering. Tanken är att checklistan ska vara ett verktyg och underlätta inventeringen. Här hittar du en checklistan: 

Checklista plastinventering.xlsx 

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den