Tio goda anledningar att cykla på vintern

Vintercyklisten

Cyklister på bron över älven mitt i vintern
Två personer går över snötäckt Klarabro i motljus.

1-30 november 2013 genomfördes Vintercyklisten, en kampanj för att få fler i Karlstadsregionen att prova på vintercykling. Cirka 170 personer trotsade vädergudarna och cyklade till jobbet. Tillsammans har de minskat sina koldioxidutsläpp rejält men även hittat tio glada anledningar att cykla på vintern.

Kampanjen Vintercyklisten var en del i arbetspendlingsprojektet Pendla grönt med huvudsyftet att få fler att prova på cykling under den kyliga och mörka delen av året.

– Vi vet att cyklingen i Karlstad halveras under oktober och november oavsett väderlek, säger Mikael Haster, projektledare. För många som cyklar på sommarhalvåret är det en vana att ställa in cykeln på hösten. Via kampanjen har vi visat att det finns många som cyklar på vinterhalvåret och att det går alldeles utmärkt med rätt utrustning och rätt kläder.

Att cykla gör skillnad

Om alla deltagare valt bil i arbetspendlingen hade det genererat utsläpp på sex ton koldioxid. Att cykla gör skillnad. Genom att ställa bilen har de tillsammans sparat 570 kg koldioxid.

Vintercyklisternas tio bästa anledningar till att cykla på vintern

  1. Cykelvägarna är prioriterade vilket gör att cykelvägarna överlag är mycket bra röjda.
  2. Med bra utrustning är det inga problem. Vinterdäck gör stor skillnad för väglaget. För den mörkrädde finns prisvärda och bra lampor, med laddningsbara batterier. Idag finns hjälmar som skyddar och är snygga, du bär den med stolthet helt enkelt!
  3. Klä dig rätt. Att hitta passande kläder för att cykla på vintern är inte alls svårt, underställ och en extra t-shirt räcker långt.
  4. Det går fort. Korta sträckor i stadstrafik så är cykeln överlägset snabbast.
  5. Inga rutor att skrapa på vintern.
  6. Man är pigg och uppvärmd i kroppen, när man kommer fram. När man suttit i bilen är man sömnig och frusen.
  7. Man är en gladare och snällare människa än när man sitter bakom ratten och stressas av trafiken.
  8. Att cykla på vintern (och övriga årstider) är skönt, miljövänligt, bra för hälsan och ekonomiskt. Det finns inget bättre sätt att förflytta sig på.
  9. Cyklar man på ställen där kommunen räknar antalet cyklister per dag (till exempel vid bron vid biblioteket och museet) blir man peppad av alla andra som också cyklar.
  10. Viktigast av allt: Det är lika fint att cykla en fin vintermorgon som en vacker sommardag om inte finare, snön lyser upp så fint! Det är en vacker upplevelse, en härlig träning och ger en underbar känsla hela dagen.

Statistik från kampanjen:

Antal deltagare    166
Antal deltagare som cyklat tio dagar eller fler    162 (97,5 % av deltagarna)
Antal cykeldagar/deltagare i genomsnitt   16,5 dagar/deltagare
Totala antalet cyklade mil    2 900 mil (3/4 varv runt jorden)
Genomsnittlig cykelsträcka till jobbet/deltagare    11,6 km/dag (T&R)
Antalet deltagare som ställt sin bil under kampanjen     15 (11 % av deltagarna).
   
   

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den