Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se

Vad kan jag göra som medborgare i Karlstad

Här har vi samlat några tips till dig som du gärna får ta del av och även dela med andra!

Smarta Kartan

Innan du köper något nytt – ta en titt i Smarta Kartan. Där finns reparatörer och skräddare som i stället kanske kan hjälpa dig att reparera det du redan har. Där finns också olika delningsinitiativ som gör att du kan hyra, byta eller låna saker ifall du inte behöver äga prylen själv. Om du ändå behöver köpa – i Smarta Kartan listar vi de Second hand-butiker som finns i kommunen. Kanske finns den pryl du letar efter begagnat?

I Smarta Kartan finns också en kalender där du kan få tips om aktiviteter som har med miljö och klimat att göra.

Smarta Kartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vandrande kassar

Är du nyfiken på att testa ett koncept som är lite som en klädbytardag – fast där du i lugn och ro kan byta hemma? Starta upp en vandrande kasse med grannar eller ett gäng kompisar. Kassen cirkulerar i turordning bland de som vill vara med. När personen som har kassen har tittat igenom och tagit de plagg som hen vill ha, lägger hen i de egna kläderna som hen inte längre behöver. Därefter skickas kassen vidare till nästa på listan.

På bloggen vandrandekassar.blogspot.com hittar du mer om hur du kan komma igång.

Bloggen vandrandekassar.blogspot.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skåpet Tage

Du kan bidra till att kollegor, elever eller grannar får möjlighet att enkelt byta saker med varandra genom att starta upp Skåpet Tage på din arbetsplats, skola eller i ditt bostadsområde. Idén är lika enkel som miljövänlig. I Tage kan du lämna sådant du inte längre behöver och i stället ta något annat du har användning för. Du behöver inte lämna något för att få ta något.

För att underlätta för att starta upp ett Tage-skåp har vi tagit fram guider och affischer du kan ladda ner. Materialet är fritt att använda för alla.

Läs mer om Skåpet Tage

Minska matsvinnet

I Sverige slänger varje hushåll cirka 17 kilo ätbar mat per person och häller dessutom ut 18 kg i vasken varje år. Att producera mat har stor klimat- och miljöpåverkan, vilket gör matsvinn till ett onödigt slöseri som vi behöver blir bättre på att undvika. Hemma kan du till exempel ha en hylla i kylskåpet särskilt avsedd för rester och sådant som behöver ätas inom kort för att minska risken att någon burk ska glömmas bort. Lukta och smaka på sådant som har bäst före-datum, då de är ok även en tid efter.

I butiken kan du minska butikernas matsvinn genom att köpa sådant som har kort datum. Många varor som bröd, färsk pasta, tofu, kvarg och riven ost går att frysa så de måste inte ätas direkt.

Läs vidare hos Livsmedelsverket. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mobilitet

Samåk!

Ta initiativ till att samåka genom att fråga en kollega eller en granne. Ibland är det så enkelt att någon behöver ta första steget för att komma i gång!

Flexa!

Det blir lätt att bilen används av bara farten även om den kanske inte skulle behöva användas varje dag. Om du så bara har möjlighet att gå, cykla eller åka kollektivt en dag i veckan i stället för att bilpendla blir det fortfarande 20 procent minskat bilåkande sett till en arbetsvecka på fem dagar.

Haka på Cykelvänlig arbetsplats!

Se till att anmäl din arbetsplats till vår utmaning "Cykelvänlig arbetsplats" där vi vill ge förutsättningar för fler att cykla till och från jobbet, men även i tjänsten.

Cykelvänlig arbetsplats

Andra bra tips

Lokala klimatkontrakt

Uppmuntra din arbetsplats eller förening att skriva på ett lokalt klimatkontrakt i samverkan med Karlstads kommun.  Företag och organisationer kan genom att skriva på ett lokalt klimatkontrakt för satsningen Klimatneutrala Karlstad 2030, ansluta sig till initiativet och vara en del av resan mot ett klimatneutralt Karlstad. Att skriva på kontraktet innebär att man står bakom målbilden för ett klimatneutralt Karlstad och att man antar klimatutmaningar för sitt företag eller sin organisation.

karlstad.se/lokalaklimatkontrakt

Boosta ditt ambassadörskap

Du som läser det här är med stor sannolikhet redan intresserad av miljö och klimatfrågor och har kanske redan påbörjat din omställning. I så fall är du en perfekt ambassadör för andra i din omgivning. Ta med en kompis på en second hand-runda, peppa grannen att testa att cykelpendla eller åka kollektivt tillsammans med dig. Eller varför inte tipsa släktingen om ett klimatsmart recept?

Biologisk mångfald

Har du trädgård, balkong eller kolonilott? Även den minsta odlingsyta går att anpassa så att den gynnar pollinatörer och andra insekter. I tätorter och städer uppgår privata trädgårdar till cirka en tredjedel av ytan, vilket gör att det finns stor potential för att gynna biologisk mångfald om många gör insatser. Du kan till exempel låta bli att klippa delar av gräsmattan och istället klippa gångar eller utvalda delar. Och tänk på att växter som många uppfattar som ogräs, till exempel maskrosor och rölleka har blommor som uppskattas av många insekter.

Det är också viktigt att försöka ha blommande växter under en så lång period som möjligt. Genom att även plantera lökar som kommer upp tidigt, till exempel krokus och plantera sent blommande perenner till exempel höstaster, så ökar du möjligheterna för att insekter trivs hela växtsäsongen.

Sidan uppdaterad: 2023-12-01

Hittade du det du sökte på sidan?

Innehåll på sida