Starta företag i Karlstads kommun

Några råd till dig som vill starta företag

Funderar du på att starta eget företag eller har du en idé som du vill utveckla? Det är mycket att tänka på om man ska starta och driva företag. Här får du svar på några av de vanligaste frågorna som vi på kommunen får.

Kan jag få hjälp att finansiera mitt företag?

Karlstads kommun hjälper inte till med finansiering av enskilda privata företag. Men vi kan hjälpa dig att träffa en bank eller finansiär som är rätt för just dig.

Om du behöver pengar till att utveckla din idé, starta ett företag eller till utveckling av ditt företag kan ALMI tillsammans med banken eller någon annan finansiär hjälpa till med kapital. Efter att ha bedömt din idé eller ditt företags möjligheter anpassas lånen efter de behov som finns. 

Arbetsförmedlingen kan i vissa fall ge finansiellt stöd vid start av eget företag. 

Hos Länsstyrelsen och Region Värmland kan du söka ekonomiskt stöd, till exempel företagsstöd, projektmedel och fonderade bygdemedel. Det handlar främst om landsbygdsutveckling och möjligheterna är begränsade eftersom Karlstad inte tillhör något stödområde.

Vem kan jag vända mig till om jag vill ha goda råd och stöd?

Du är välkommen att kontakta oss på Karlstads kommuns via vår Företagsservice. Vi kan hjälpa dig med etableringar och lokaler, men också med rådgivning och kontakter.

Nyföretagarcentrum Karlstad ger dig kostnadsfri, personlig och konfidentiell rådgivning om du funderar på att starta företag. Rådgivarna är experter på företagande, och efter vår rådgivning är du väl förberedd för livet som egenföretagare. 

Almi kan hjälpa till hela vägen från idé till lönsamt företag. Målgrupper är innovatörer, nya företag och etablerade företag.

Om du vill komma igång på egen hand kan du använda verksamt.se. Där hittar du information, verktyg och e-tjänster från flera myndigheter på ett ställe. Du kan skapa en affärsplan och registrera enskild näringsverksamhet.

Mer hjälpsam information hittar du också på Startaegetinfo.se. Här hittar du mycket av den information som behövs när du ska starta eget, affärsplaner, redovisning och dokumentmallar samt övrig information.

Jag är student och vill starta företag. Vem kan hjälpa mig?

Drivhuset vänder sig till dig som är student för att hjälpa dig att driva projekt, starta företag och utveckla idéer under din studietid. Drivhuset hjälper dig att vidareutveckla och förverkliga dina idéer.

Finns det rådgivning att få på andra språk än svenska?

IFS Företagsrådgivare är en del av ALMI och erbjuder personer med utländsk bakgrund hjälp med att starta och utveckla företag i Sverige. Här finner du rådgivning på 28 olika språk. IFS företagsrådgivare representerar själva mångfalden i samhället och ska, bland annat genom sin språkkompetens, motverka de svårigheter som personer med invandrarbakgrund kan ha med språk, lagar och regler i det svenska samhället.  

Vem kan hjälpa mig hitta lokaler eller mark till min verksamhet?

Vi på Karlstads kommun kan hjälpa dig med att hitta lediga lokaler oh ledig mark. Kontakta våra näringslivsutvecklare för att få hjälp med att hitta just rätt lokal för dig och ditt företag, samt få svar på andra frågor som rör etablering och mark.

Måste jag söka några särskilda tillstånd hos kommunen för att driva min verksamhet?

För att starta och driva ett företag behöver du inte kontakta kommunen. Men om du däremot kommer att ägna dig åt verksamhet som kräver särskilda tillstånd måste du anmäla det till kommunen. Det gäller till exempel restaurang, tobak- och alkoholförsäljning och hantering av brandfarligt eller giftigt material.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den