Näringslivet i Karlstad

Årets Sola

Sola i Karlstad står staty vid Klarälvens strand i centrala Karlstad.

Målbilden för utmärkelsen Årets Sola är Eva-Lisa Holtz, den driftiga servitrisen som startade sitt eget värdshus. Hon levde och verkade i Karlstad på 1700-talet och kallades för Sola i Karlstad för att hon alltid var så glad och gästvänlig.

Likt Eva-Lisa vill vi att våra gäster, invånare och företag ska trivas och må bra.

Sola i Karlstad står för det goda värdskapet, driftighet, entreprenörskap och gästvänlighet.

Årets Sola ska uppfylla följande kriterier:

  • Vara inspirerande – bidra till en livlig och inspirerande region. Genom sin gärning ska personen ha nått fram till någonting positivt för de boende i Karlstadsregionen
  • Vara driftig – går gärna från ord till handling och vill hitta nya vägar. En person med stor känsla för entreprenörskap som är aktiv, uppfinningsrik och unik.
  • Ha ett gott bemötande och vara en glädjespridare
  • Personen ska vara en god ambassadör och representant för Karlstadsregionen.

Bara för att Eva-Lisa Holtz var en kvinna betyder inte det att Årets Sola bara tilldelas kvinnor. Priset tilldelas person oavsett könstillhörighet.

Årets Sola utses genom en öppen nomineringsprocess där Karlstadsborna under några veckor får nominera sin favorit. Den som nomineras kan vara privatperson, företrädare för en förening eller ett företag. Vinnaren, alltså Årets Sola, utses sedan av en jury och får förutom äran en fin statyett och 20 000 kronor.

Nomineringsprocessen för Årets Sola 2020 har varit och juryn har utset tre kandidater, här kan du läsa mer om kandidaterna.

Vinnaren av Årets Sola 2020 presenteras traditionsenligt på galan 100° Karlstad den 20 mars.

Medborgarförslag som blev verklighet

Årets Sola är ett medborgarförslag som blev verklighet och Linda Modin Klemner blev först ut med att få utmärkelsen Årets Sola, 2015. Sedan dess har utmärkeslen delats ut årligen och totalt har fem personer fått titeln Årets Sola. Anna Beck fick utmärkelsen 2019.

Årets Sola 2019 är Anna Beck.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den