Näringslivet i Karlstad

Årets Sola

Sola i Karlstad står staty vid Klarälvens strand i centrala Karlstad.

Målbilden för utmärkelsen Årets Sola är Eva-Lisa Holtz, den driftiga servitrisen som startade sitt eget värdshus. Hon levde och verkade i Karlstad på 1700-talet och kallades för Sola i Karlstad för att hon alltid var så glad och gästvänlig.

Likt Eva-Lisa vill vi att våra gäster, invånare och företag ska trivas och må bra.

Sola i Karlstad står för det goda värdskapet, driftighet, entreprenörskap och gästvänlighet.

Årets Sola ska uppfylla följande kriterier:

  • Vara inspirerande – bidra till en livlig och inspirerande region. Genom sin gärning ska personen ha nått fram till någonting positivt för de boende i Karlstadsregionen
  • Vara driftig – går gärna från ord till handling och vill hitta nya vägar. En person med stor känsla för entreprenörskap som är aktiv, uppfinningsrik och unik.
  • Ha ett gott bemötande och vara en glädjespridare
  • Personen ska vara en god ambassadör och representant för Karlstadsregionen.

Bara för att Eva-Lisa Holtz var en kvinna betyder inte det att Årets Sola bara tilldelas kvinnor. Priset tilldelas person oavsett könstillhörighet.

Årets Sola utses genom en öppen nomineringsprocess där Karlstadsborna under några veckor får nominera sin favorit. Den som nomineras kan vara privatperson, företrädare för en förening eller ett företag. Vinnaren, alltså Årets Sola, utses sedan av en jury och får förutom äran en fin statyett och 20 000 kronor.

Medborgarförslag som blev verklighet

Årets Sola är ett medborgarförslag som blev verklighet och Linda Modin Klemner blev först ut med att få utmärkelsen Årets Sola, 2015. Sedan dess har utmärkeslen delats ut årligen och totalt har sex personer fått titeln Årets Sola. Linn Sönstebö Mossberg fick utmärkelsen 2020.

Årets Sola 2020 är Linn Sönstebö Mossberg.

Uppdaterad den