Serveringstillstånd alkohol

Ansvarsfull alkoholservering

Ansvarsfull alkoholservering - för en tryggare, säkrare och trevligare restaurangmiljö

De som arbetar på restaurang har ansvar för att skapa en god krogmiljö där alkoholserveringen sker utifrån lagar och regler. Genom kunskap blir man mer professionell i sin yrkesutövning.

Minska riskerna

Genom att inte servera alkohol till onyktra och minderårig gäster, minskar riskerna för alkoholrelaterade skador. På så sätt får vi en säkrare, tryggare och trevligare restaurangmiljö.

Begränsa skadlig konsumtion

Alkohollagen styr hur servering av alkoholdrycker får bedrivas och är en del av den svenska alkoholpolitiken. Reglerna är till för att begränsa den alkoholkonsumtion som kan vara skadlig.

Den som serverar drycker ska försäkra sig om att beställaren är 18 år, inte är för berusad eller är påverkad av narkotika. Om så är fallet ska personen avvisas från restaurangen.

Läs mer i broschyren "Att servera alkoholdrycker - ansvarsfull alkoholservering

Utbildning i ansvarsfull alkoholservering 2021

Varje år anordnas en utbildning i ansvarsfull alkoholservering för dig som är krögare, serveringspersonal eller ordningsvakt inom restaurangrörelsen. Nätverket Krogar mot knark anordnar årligen en utbildning där du som arbetar på restaurang får mer kunskap om hur narkotikapåverkade personer ser ut och vilka beteenden som är kopplade till narkotikaanvändning.

Här får du lära dig mer om risker med alkoholrelaterat våld i samband med servering och kunskaper om alkohollagen. Utbildningen är en del av att skapa en trygg och trivsam miljö för både gäster och personal.

Karlstads kommun anlitar föreläsare från Toftahill utbildning när det gäller bland annat alkohollagen. Jan Eriksson från Toftahill har sin bakgrund i restaurangbranschen då han tidigare varit krögare. Cavena utbildning håller i passet gällande konflikthantering.

Utbildningen vänder sig till dig som är krögare, serveringspersonal eller ordningsvakt inom restaurangrörelsen. Utbildningen pågår i 2 dagar. Kostnad är 500:- per deltagare. Anmälan är bindande.

Tid och plats

Tisdag 28 september och torsdag 30 september. Observera att utbildningen sträcker sig över båda dagarna. Du måste alltså närvara båda för att ha fullgjort utbildningen.

Tid: 8.30 till cirka 16.20 båda dagarna.

Plats: Utbildningen kommer att vara helt digital i år via Zoom. Du kan alltså närvara genom mobil, platta eller dator från ditt hem eller från din arbetsplats.

Anmälan

Via e-post till serveringstillstand@karlstad.se.   Ange namn på restaurang, antal personer, organisationsnummer, fullständig faktureringsadress och kontaktperson med telefonnummer. OBS! ni måste skicka med en giltig e-postadress till varje deltagare för att de ska kunna medverka i utbildningen.

Sista anmälningsdag 1 september. Kursen riktar sig endast till restauranger med serveringstillstånd.

Program dag 1:

  • 08.30 - 09.15 Alkohol på gott och ont
  • 09.15 - 09.30 Fika
  • 09.30 - 10.20 forts. Alkohol på gott och ont
  • 10.30 - 12.00 Alkohollagen
  • 12.00 - 12.45 Lunch
  • 12.45 - 16.25 forts. Alkohollagen (avbrott för fika)
  • 16.25 - 16.30 Kursutvärdering och avslutning

Program dag 2:

  • 08.30 - 09.15 Narkotikamissbruk på krogen
  • 09.15 - 09.30 Fika
  • 09.30 - 10.15 Narkotikamissbruk på krogen
  • 10.25 - 10.55 Prov
  • 11.00 - 11.30 Policy
  • 11.30 - 12.15 Lunch
  • 12.15 - 15.40 Konflikthantering (Fika ca 14:30)
  • 15.45 - 16.30 Genomgång prov, kursutvärdering och avslutning

 

Uppdaterad den