Nobelgymnasiet

Barn- och fritidsprogrammet

Två elever med yrkesutgång barnskötare/elevassistent visar hur de i programmet Makey Makey med hjälp av programmering kan skapa musik med sina händer, bestick eller tangenter på datorn, som en del i kursen digitalt skapande.

Vill du arbeta med människor? Då är barn- och fritidsprogrammet på Nobelgymnasiet något för dig! Välj mellan yrkesutgångarna väktare och barnskötare/elevassistent. Gemensamt för båda är att du i ditt framtida yrke dagligen kommer att jobba med människor i olika åldrar och situationer.


Vill du se mer av programmet? 

På Nobelgymnasiets Youtube-kanal hittar du filmer som ger dig en inblick i hur det är att vara student på barn- och fritidsprogrammet.


Yrkesutgång väktare

Det här är yrkesutgången för dig som är intresserad av och vill lära dig om socialt arbete och människors säkerhet i samhället. Du får träna på att förebygga och förhindra olyckor och bränder och att hjälpa människor i nödsituationer. Du lär dig om kris- och konflikthantering och att utveckla kunskaper i att bemöta och arbeta med människor ur ett demokratiskt värdegrundsperspektiv.

Yrkesutgång barnskötare/elevassistent

Här läser du om barns utveckling och lärande och lär dig med hjälp av genomtänkt pedagogik att stimulera barn och ungdomar till en god utveckling i sociala sammanhang. 

Oavsett yrkesutgång kan du välja till kurser för att få behörighet att läsa vidare på universitet eller högskola. En naturlig fortsättning på yrkesutgång väktare är att läsa vidare till arbeten inom räddningstjänsten, till polis eller annat yrke inom säkerhet och socialt arbete. De som valt yrkesutgång barnskötare/elevassistent läser ofta vidare till förskolelärare eller andra pedagogiska yrken.

APL

På barn- och fritidsprogrammet varvas teori med praktiska övningar. Du har också, oavsett yrkesutgång, minst 15 veckors praktik, där du kommer i direktkontakt med yrket och får lära dig hur det fungerar i praktiken.

Programblad

Här hittar du programbladet för barn- och fritidsprogrammet.

Frågor om programmet? 

Kontakta studie- och yrkesvägledaren.

Rektor

Jonny Lindström
Tel: 054-540 13 66
E-post: jonny.lindstrom@karlstad.se

Uppdaterad den