Nobelgymnasiet

Barn- och fritidsprogrammet

Två elever med yrkesutgång barnskötare/elevassistent visar hur de i programmet Makey Makey med hjälp av programmering kan skapa musik med sina händer, bestick eller tangenter på datorn, som en del i kursen digitalt skapande.

Gillar du att hjälpa, och vara en förebild för, andra? Barn- och fritidsprogrammet på Nobelgymnasiet är ett teoretiskt program med praktiska inslag för dig som gillar att arbeta med människor i alla åldrar.


Vill du se mer av programmet? 

På Nobelgymnasiets Youtube-kanal hittar du filmer som ger dig en inblick i hur det är att vara student på barn- och fritidsprogrammet.


Yrkesutgång väktare

Det här är yrkesutgången för dig som är intresserad av och vill lära dig om socialt arbete och människors säkerhet i samhället. Du får träna på att förebygga och förhindra olyckor och bränder och att hjälpa människor i nödsituationer. Du lär dig om kris- och konflikthantering och att utveckla kunskaper i att bemöta och arbeta med människor ur ett demokratiskt värdegrundsperspektiv.

Yrkesutgång barnskötare/elevassistent

Här läser du om barns utveckling och lärande och lär dig med hjälp av genomtänkt pedagogik att stimulera barn och ungdomar till en god utveckling i sociala sammanhang. I din framtida yrkesroll kan du komma att möta människor i alla åldrar: små barn, skolbarn och deras föräldrar. Under första året får du därför träna på att förstå hur du själv och andra människor fungerar. Du får också jobba mycket på din samarbetsförmåga.

För elever som påbörjar studier på yrkesprogram från och med hösten 2023 kommer grundläggande behörighet att erbjudas enligt Skolverkets nya regler.

APL

På barn- och fritidsprogrammet varvas teori med praktiska övningar. Du har också, oavsett yrkesutgång, minst 15 veckors praktik, där du kommer i direktkontakt med yrket och får lära dig hur det fungerar i praktiken.

Programblad

Här hittar du programbladet för barn- och fritidsprogrammet.

Frågor om programmet? 

Kontakta studie- och yrkesvägledaren.

Rektor

Jonny Lindström
Tel: 054-540 13 66
E-post: jonny.lindstrom@karlstad.se

Uppdaterad den