Nobelgymnasiet

El- och energiprogrammet

En elev har skrivit ut en glödlampa i en 3D-skrivare.

Är du en problemlösare? Gillar du praktiskt och tekniskt arbete? På el- och energiprogrammet kombinerar du skolarbete med praktik och skaffar dig tidigt breda kunskaper.


Vill du se mer av programmet? 

På Nobelgymnasiets Youtube-kanal hittar du filmer som ger dig en vidare inblick i hur det är att vara student på el- och energiprogrammet.


El- och energiprogrammet ger dig möjlighet att utveckla dina tekniska och matematiska kunskaper. Du får också öva upp din samarbetsförmåga, möta kunder, ge service och utföra arbeten såväl på företag som i bostäder.

Automation

Med inriktning automation lär du dig att installera och reparera styr- och reglertekniska anläggningar och att felsöka och reparera elanläggningar för drift och underhåll. Du får testa på att programmera, installera, felsöka och underhålla automatiserade produktionsanläggningar inom industrin.

Yrkesutgång: Automations- eller industrielektriker.

Elteknik

Inriktningen elteknik följer det så kallade ETG-konceptet*. Klarar du ETG-utbildningen kan du anställas som förstaårsmontör direkt, utan att gå ett fjärde år som lärling. Kraven är lite högre, men du får en mer komplett utbildning. Elteknik har många yrkesvägar men grundläggande är att du lär dig att installera och reparera elanläggningar, larm och system för tv och datorer.

*Läs mer om ETG på etgsverige.se och på ecy.com.

Yrkesutgång: Installationselektriker.

För elever som påbörjar studier på yrkesprogram från och med hösten 2023 kommer grundläggande behörighet att erbjudas enligt Skolverkets nya regler.

APL

APL (arbetsplatsförlagt lärande) är en naturlig länk till en ständigt föränderlig bransch som ställer stora krav på ett flexibelt förhållningssätt. För inriktning elteknik, som följer ETG-konceptet, är det 600 timmars APL. Med inriktning automation har du 18 veckors APL, fördelade på årskurs två respektive tre. Oavsett inriktning är din APL förlagd på företag inom el-, industri- och energibranschen.

Programblad

Här hittar du programbladet för el- och energiprogrammet.

Frågor om programmet? 

Boka tid med studie- och yrkesvägledaren.

Kontakta studie- och yrkesvägledaren.

Rektor

Johan Ekström
Tel: 054-540 99 21
E-post: johan.ekstrom@karlstad.se

Uppdaterad den