Fordons- och transportprogrammet

Vad tycker eleverna?

Här kan du läsa vad några av eleverna på Fordons- och transportprogrammet tycker om sin utbildning.

"Det är nya utmaningar varje dag"

Rebecka Philipsen går inriktning lastbil och mobila maskiner.

Jag har alltid haft lastbilar och bilar omkring mig, så att välja den här utbildningen var enkelt. Jag började skruva i åttan och hade praktik på olika verkstäder i Säffle. Efter ett tag kom jag på att det var skogsmaskiner jag ville jobba med. 

Det roligaste med utbildningen är att det är nya utmaningar varje dag och att man får klara sig själv. Hur man jobbar beror på vad jobbet kräver. Är det större jobb är man fler som jobbar tillsammans men mindre jobb gör man själv.

Man får hela tiden tänka ut nya lösningar och vara kreativ. Det bästa med utbildningen är att man får flera behörigheter och kan jobba med både lastbilar, bussar och maskiner när man är klar. Maskindelen är bredare och man jobbar med allt från stora skogsmaskiner till gräsklippare.

Jag trivs bra här på skolan och med utbildningen. Idag jobbar jag extra på ett företag som arbetar med skogsmaskiner och där ska jag börja jobba på heltid efter studenten.

Rebeckas tips:

Ge utbildningen en chans. Be om att få gå och titta på utbildningen och prova först innan du dömer ut något.

"Det är lätt att få jobb efter utbildningen"

Joel Hedström går inriktning karosseri och lackering.

Jag tycker om allt med bilar. Jag hade först tänkt gå en annan inriktning, men när vi besökte inriktningarna i ettan visste jag att det var det här jag ville göra. Jag är kreativ och tycker om att se resultat.

Utbildningen är jättebra. Det är lätt att lära sig och lärarna ger bra hjälp. Jag tycker om det sociala i arbetet, att få arbeta nära kollegor och träffa kunder.

Det bästa med utbildningen är att det är lätt att få jobb. Praktik ordnar man själv eller så hjälper skolan till. Efter skolan siktar jag mot Norge och vill jobba som plåtslagare eller lackerare.

Joels tips:

Om du är osäker: Ge dig ut och besök skolan. Sitt inte hemma och tänk utan se hur det ser ut på riktigt.

"Vi har mycket praktik, då är det större chans att få jobb sen"

Joel Mattson går inriktning lastbil och mobila maskiner. 

Jag har skruvat med bilar hela livet och nu är det större maskiner som traktorer och lastbil som lockar.

Skillnaden mellan bilar och lastbilar sitter i hydrauliken. Hydrauliken i vanliga bilar är annorlunda, här är det större grejer att hantera. De stora maskinerna och lastbilarna är byggda på ett annat sätt.

Utbildningen är jättebra och jag trivs här. Jag känner att jag har valt rätt. Utbildningen är kul och jag behöver inte tvinga iväg mig till skolan, om man säger så.

Det bästa är att vi har mycket praktik, då är det större chans att få jobb sen. Det roligaste är att hela tiden lära sig nya grejer. Att få köra större maskiner och skruva med större grejer.

Joels tips:

Lyssna noga på lektionerna. Kom hit och var med en dag på skolan. Se hur det är att gå här.

"Det roligaste är att lacka. Jag vill bli lackerare."

Alexandra Högblad går inriktning karosseri och lackering.

Mitt intresse för bilar började i åttan när pappa och jag byggde en A-traktor. Jag funderade först mellan två gymnasieprogram, men när jag kom hit i nian så bestämde jag mig.

Utbildningen är bra och kul och jag har valt helt rätt, det är det här jag vill. Det är roligt att gå här och det är nog det som gör att det blir bra. Det roligaste är att lacka, jag vill bli lackerare. Det är efterfrågat inom branschen, och för att bli riktigt duktig måste man träna mycket. Det är inte bara att spraya på färg och så är det klart.

Efter studenten får vi se var jag får jobb. Det vore kul att jobba någon annanstans och se något nytt.

Alexandras tips:

Tänk igenom valet noga, besök de program du vill veta mer om och välj det du vill göra. Tänk inte på var det finns jobb utan välj det du tycker är roligt. Det är det viktigaste.

"Visa framfötterna, då har du större chans att få jobb"

Christoffer Eriksson läste inriktning karosseri och lackering och jobbar nu på Helmia Bil i Karlstad.

Jag fick jobb på Helmia Bil i Karlstad direkt efter studenten och trivs riktigt bra. Jag jobbar med plåtskadade bilar i verkstaden och variationen här passar mig. Det finns inte två skador som är likadana. 

Jag har alltid varit intresserad av fordon, så valet av utbildning var enkelt. Först ville jag bli mekaniker, men ändrade mig och fokuserade på karosseridelen istället. Man lär sig mest om jobbet under praktiken, men det gäller också att visa upp sig för företaget och visa att man vill arbeta.

Jag hade praktik på Helmia Bil två gånger under utbildningen och sen sommarjobbade jag här innan jag började trean. 

Christoffers tips:

Visa framfötterna och att du vill arbeta. Då har du större chans att få jobb.

"Din inställning är viktigast"

Anton Nilsson läste inriktning lastbil och mobila maskiner och jobbar nu på Värmlands Motor.

Jag har alltid hållit på med bilar och motorer hemma. När jag gjorde praktik här i åttan bestämde jag mig för att gå Fordons- och transportprogrammet på gymnasiet. Specialarbetet på gymnasiet gjorde jag och fyra klasskompisar som praktik i Tyskland. Vi var där i tre veckor och fick klara oss själva. Det var väldigt lärorikt eftersom vi fick klara oss helt själva under praktiken.

Jag gillar det höga tempot i det här jobbet, att det aldrig får stå still och att man får klara sig mycket själv. Men även om man oftast jobbar ensam i verkstaden finns det alltid kollegor och arbetsledare nära. Det samarbetet fungerar väldigt bra och vi har en bra gemenskap.

Idag jobbar jag i verkstaden, men i framtiden skulle jag kunna tänka mig att jobba i kundmottagningen. Därifrån planerar och styr man vilka jobb som ska göras. Det verkar kul och jag tror att det skulle passa mig.

Det här är ett roligt jobb! Visst är det tungt och skitigt till viss del, men utvecklingen inom den här branschen går så fort och idag är det mer modernt än man tror. Många tror att man bara skruvar men jobbet är väldigt varierande och datorer används mest hela tiden för att arbetet ska funka. 

Jag gillar den goda kontakten man får med kunderna. Jobbet är också väldigt utvecklande eftersom man får prova på allt i verkstaden och alla fel är olika varandra. Väldigt sällan dyker man på två likadana fel. 

Antons tips:

Din inställning är viktigast. Ingen kan skruva från början, men det gäller att tro på sig själv och testa för att se om man klarar av det. Om man är osäker eller vill veta mer ska man hälsa på i en verkstad och se om det här är något man vill göra. 

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den