Nobelgymnasiet

Hantverksprogrammet Frisör och hår- och makeupstylist

En elev med keps och förkläde står och fixar håret på en kund i en salong. Bredvid står en elev och tittar på.

Är du kreativ och tycker om att arbeta med händerna? Är du intresserad av hår, mode och skönhet? Då är hantverksprogrammet med inriktning frisör och något för dig!

På Nobelgymnasiets hantverksprogram erbjuder vi inriktningen Frisör och Hår- och makeupstylist. Årskurs ett är ett gemensamt år och med betygen från årskurs ett söker man antingen till yrkesinriktningen Frisör eller till Hår- och makeupstylist.

APL

Utbildningen innehåller minst 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande) där du får praktisk träning i arbetslivet.

FRISÖR

Frisöryrket är ett spännande och kreativt yrke där du får direkt respons från kunden på ett bra utfört arbete. Intresse för färg och form är en förutsättning, och du ska även trivas med att möta nya människor.

Praktik och teori går hand i hand. Yrket är praktiskt men ställer krav på teoretisk kunskap inom färgkemi och terminologi/innehåll i exempelvis hårvårdprodukter. 

På Nobelgymnasiet lär du dig frisöryrket från grunden och får träna dina kunskaper på både dockor och riktiga kunder. Du praktiserar dina kunskaper som frisör i skolans egen salong.

Vägen till behörig frisör

Efter de tre åren erbjuds du att avlägga ett delprov för att sedan fortsätta din färdigutbildning som frisöraspirant på salong innan du kan avlägga gesällprov för att bli en behörig frisör med lön enligt avtal. Läs gärna mer om det på frisor.se

HÅR- OCH MAKEUPSTYLIST

På inriktningen Hår- och makeupstylist får du lära dig hårstyling och makeup för olika tillfällen och får även studera färg- och formlära, produktkunskap, skönhets- och karaktärsmakeup, verktygshantering och försäljningstekniker. Denna inriktning passar dig som är kreativ med många idéer, eller för dig som vill starta eget företag då entreprenörskap genomsyrar hela programmet. Du kommer att lära dig att ta ansvar för ditt arbete, att vara noggrann samt ger dig träning för olika kundrelationer.

Programblad

Här hittar du programbladet för hantverksprogrammet - frisör och hår- och makeupstylist

Frågor om programmet? 

Boka tid hos studie- och yrkesvägledaren

Kontakta studie- och yrkesvägledaren

Rektor

Jonny Lindström
Tel: 054-540 13 66
E-post: jonny.lindstrom@karlstad.se

Uppdaterad den