Nobelgymnasiet

Hantverksprogrammet Frisör

Hantverksprogrammet frisör

Är du kreativ och tycker om att arbeta med händerna? Är du intresserad av hår, mode och skönhet? Då är Hantverksprogrammet inriktning frisör programmet för dig!

En frisör arbetar med många olika hantverkstekniker såsom klippning, färgning, festfrisyrer, uppsättningar, strukturförändrande behandlingar mm. Yrket är praktiskt men ställer samtidigt krav på teoretisk kunskap inom färgkemi och terminologi/innehåll i exempelvis  hudvårdsprodukter.

Frisörutbildningen på Nobelgymnasiet ger dig en god grundläggande utbildning. Efter avslutad utbildning kan du bli anställd på en frisörsalong och fortsätta ditt arbete mot gesällbrev och behörighet i yrket.

För att lära dig arbetsmomenten börjar du först på dockor och sedan på modeller innan du börjar ta emot kunder i vår egen kundsalong som håller öppet varje vecka.

Under alla tre år läser du gymnasiegemensamma ämnen och kan enkelt välja till kurser för att få grundläggande behörighet till högskola/universitet. 

På skolan får du en grundläggande utbildning inom frisöryrket. Utbildningen innehåller minst 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande) – tid då du är ute på riktiga salonger och arbetar praktiskt med handledning.

Vägen till frisörexamen

Efter examen från programmet följer färdigutbildning på ett frisörföretag i 3000 timmar innan du kan avlägga det slutliga gesällprovet och bli behörig frisör. Gesällprovet utgör din examen i utbildningen och ska visa om du har kunskaper och färdigheter som är tillräckliga för att kunna utöva frisöryrket. 

Under alla tre åren läser du gymnasiegemensamma ämnen och du kan även välja ytterligare ämnen för att få grundläggande högskolekompetens.

Programblad

Här hittar du programbladet för hantverksprogrammet - frisör

Visuell timplan

Här hittar du timplanen för hantverksprogrammet - frisör

Rektor

Jonny Lindström
Tel: 054-540 13 66
E-post: jonny.lindstrom@karlstad.se

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den