Nobelgymnasiet

Hantverksprogrammet Frisör och hår- och makeupstylist

En frisörelev schamponerar en kund inför klippning.

Är du kreativ och tycker om att arbeta med händerna? Är du intresserad av hår, mode och skönhet? Då är hantverksprogrammet med inriktning frisör och hår- och makeupstylist något för dig!


Vill du se mer av programmet? 

På Nobelgymnasiets Youtube-kanal hittar du filmer som ger dig en vidare inblick i hur det är att vara student på hantverksprogrammet.


I årskurs 1 är alla kurser gemensamma. Inför årskurs 2 söker du, med betygen från årskurs 1, den yrkesutgång – frisöraspirant eller hår- och makeupstylist – som du är mest intresserad av. Gemensamt för båda yrkesutgångarna är att du får teoretisk och praktisk kunskap kring hantverket, och möjlighet att praktisera dina kunskaper på såväl dockor som riktiga kunder, på praktik hos företag i branschen och i skolans egen salong.

Frisöraspirant

Frisöryrket är spännande och kreativt, med direktrespons från kunden på ett bra utfört arbete. Yrket är praktiskt men ställer samtidigt krav på teoretisk kunskap inom exempelvis färgkemi och terminologi. Praktik och teori går hand i hand.

Vägen till behörig frisör
Efter de tre åren erbjuds du att avlägga ett delprov för att sedan fortsätta din färdigutbildning som frisöraspirant på salong innan du kan avlägga gesällprov för att bli  behörig frisör med lön enligt avtal. Läs gärna mer om detta på frisor.se.

Hår- och makeupstylist

Om du väljer yrkesutgång hår- och makeupstylist får du lära dig hårstyling och makeup för en rad tillfällen. Du studerar färg- och formlära, skönhetsoch karaktärsmakeup, verktygshantering och försäljningstekniker

APL

På hantverkssprogrammet varvas teori med praktiska övningar. Du har också, oavsett yrkesutgång, minst 15 veckors praktik, där du kommer i direktkontakt med yrket och får lära dig hur det fungerar i praktiken.

Programblad

Här hittar du programbladet för hantverksprogrammet frisör och hår- och makeupstylist.

Frågor om programmet? 

Kontakta studie- och yrkesvägledaren.

Rektor

Jonny Lindström
Tel: 054-540 13 66
E-post: jonny.lindstrom@karlstad.se

Uppdaterad den