Feriearbete 2021

Intervjuer med feriearbetare

Drygt tusen ungdomar provade på att sommarjobba för Karlstads kommun under 2017. Här kan du läsa vad några av feriearbetarna tyckte.

En dag på Sätervallen

Det är en solig dag i juni och på Sätervallen i Mariebergsskogen har arbetsdagen precis börjat. Här jobbar pigor och drängar med att pyssla, leka med barnen och visa upp de äldre säterbodarna.

Arbetsdagen börjar klockan tio. Då träffas man för att byta om till de tidsenliga kläderna och går sedan mot Sätervallen. Man ställer iordning för pyssel och gammaldags lekar, och klockan elva öppnar man upp för besökarna. Maria Borkowski jobbar den första av tre perioder under sommaren.

Tidigare har hon jobbat som simlärare och är van att vara runt barn, något som hon trivs bra med.

–Det är mycket att göra och det gillar jag. Barn engagerar och tar tid. Det är väldigt roligt att få träffa så mycket folk och lära sig att kommunicera med olika människor.

Dagarna är ganska lika varandra, med fasta rutiner och hålltider. Skillnaden ligger i hur mycket och vilka besökare som kommer. Några barn vill pyssla, andra vill leka och då tar feriearbetarna hand om dem. En del besökare vill testa gammaldags lekar eller bara kika in i de gamla fäbodarna, och då finns Maria och de andra ungdomarna för att visa.

–För mig har det känts jättebra med de här tre veckorna. Det varit riktigt kul att få bidra till att barn kanske får upp ögonen för att vara utomhus och leka.

Från feriearbetet tar Maria med sig positiva saker. Hon beskriver arbetet som lärorikt, nyttigt för framtiden och roligt. Hösten som kommer börjar hon andra året på Sundstagymnasiets estetiska linje med inriktning musik, men innan det blir det några veckor ledigt.

–Jag har verkligen trivts i Mariebergsskogen. Jag har känt mig omhändertagen och vi har haft en fin gemenskap. Det har varit roligt att jobba!

Våffelkafé Spikgården

Våffelkafé Spikgården ligger mitt i Mariebergsskogens djurpark Lillskogen. Hit kommer besökarna för att njuta av nygräddade våfflor i en blomstrande miljö.

När dörrarna slås upp för besökarna möts de av doften av nybryggt kaffe och våfflor. Ellen Bergqvist jobbar som kafébiträde och har tillsammans med en kollega förberett öppningen.

– Vi börjar dagen med att göra våffelsmet, ställa fram fika, koka kaffe och se till att allt ser bra ut för besökarna när de kommer. Oftast dyker de upp prick klockan elva, så det gäller att vara bra förberedd.

 Innan första arbetsdagen tog handledaren i Mariebergsskogen kontakt med Ellen, välkomnade henne och gick igenom en del praktiska saker. Den kontakten var uppskattad. Väl på plats lärde hon snabbt känna kollegorna – som hon har trivts mycket bra med. Hon förklarar att det spelar stor roll för henne, speciellt när hon är här under relativt kort period.

Det bästa med jobbet är alla kunder och att arbetet är så socialt. Ellen har testat servicejobb förut, men då inom äldrevården. Att jobba serviceinriktat är något som hon själv tycker passar henne bra.

– Jag läser samhällsvetenskap på Sundstagymnasiet med inriktning beteende, så att få testa på olika yrken där jag får vara runt människor är nyttigt och framför allt väldigt roligt.

I Spikgården händer det mycket hela tiden, tempot kan vara högt och sommardagarna går fort. Ferieperioden lider mot sitt slut och det börjar bli dags att knyta ihop säcken. För att beskriva helhetsintrycket av arbetsperioden finns det ett ord som Ellen väljer direkt – inspirerande.

”Här står gungorna aldrig still!”

Mariebergsskogen är stort och grönytorna är många. På park- och vaktmästeriavdelningen jobbar man dagligen med att håll parken ren från skräp, vältrimmad och så trivsam som möjligt för besökarna.

Axel Carlstedt och Fred Wennerberg är båda 18 år och läser naturvetenskapliga linjen på Älvkullegymnasiet. I våras sökte de två klasskamraterna feriearbete och nu jobbar de tillsammans på vaktmästeriet.

– Det var skönt att känna någon första dagen, men vi fick ett väldigt varmt välkomnande och hamnade i ett gött gäng så det kändes väldigt bra direkt, säger Fred.

Att arbeta som vaktmästare är ett aktivt jobb och man är för det mesta ute i friska luften. De båda förklarar att man behöver tycka om att arbeta fysiskt och hålla igång hela dagarna för att den här sortens arbete ska passa. Man sitter sällan still och parken är större än vad killarna först förstod.

– Jag hade inte varit här på väldigt länge och mindes inte riktigt hur stort det var, men går man förbi naturum och längs naturstigen finns det väldigt mycket mer än vad de flesta kanske vet, säger Axel.

Arbetsuppgifterna består av parkskötsel, exempelvis kratta, klippa gräs och röja i skogen. Båda två är nöjda med jobbet och tycker att det är roliga uppgifter. Allt eftersom har de fått ta mer eget ansvar, något som de uppskattar eftersom det är kul med förtroende. Något som de har reflekterat över är hur mycket folk det är som besöker parken, oavsett vilken tid på dygnet det är.

– Det är alltid folk här, det är kul att se när man är ute och jobbar. Barnfamiljerna är nästan alltid först, gungorna står aldrig still i parken! säger Axel och Fred nickar instämmande.

I köket i Naturum Värmland

Naturum Värmland ligger i Mariebergsskogen och är ett centrum för besökare som är intresserade av djur och natur. Här finns utställningar, butik och kafé.

I köket är det full aktivitet. Här jobbar Daniel Flodkvist de sista tre veckor på sommarlovet och om bara ett par dagar börjar skolan igen. Då går han tillbaka till Nobelgymnasiet och fordon- och transportprogrammet för att inrikta sig mot mobila maskiner. Att arbeta i kök var ingenting han tänkt skulle passa honom, men inställningen förändrades längs vägen.

– Ja, jag var faktiskt lite skeptisk när jag fick erbjudandet men så tänkte jag ”Varför inte?”. Och jag är så glad att jag tackade ja för nu vill jag faktiskt inte sluta.

 

Arbetsdagen börjar klockan tio och då förbereds öppningen, allt från att torka bord till att koka kaffe. Sedan varierar arbetsuppgifterna beroende på hur dagen ser ut. Är det mycket folk blir det mer jobb i disken, är det lugnare hinner man städa och ta hand om varor.

Förutom de dagliga rutinerna har Daniel även fått vara med att baka och tagit hand om enklare tillberedning av mat. Man hjälper till där det behövs, och att det alltid finns något att göra gillar Daniel som förklarar att han behöver något att pyssla med. Eftersom jobbet var helt nytt har det resulterat i många erfarenheter att ta med sig.

– Att hantera stressiga situationer och behålla lugnet har jag inte känt på innan, och nu vet jag hur jag ska göra för att fokusera på det jag gör. Jag har lärt mig att tänka positivt i det jag gör, ny dag är lika med nya uppgifter.

Jobbet beskriver Daniel som socialt. Man träffar många kollegor och nya kunder dagligen. Att vara hjälpsam och göra andra glada är något av det bästa med att jobba här. Den främsta anledningen att Daniel trivts så bra uttrycker han väldigt tydligt. Gemenskapen bland kollegorna.

– Jag har blivit så otroligt fint omhändertagen. Kollegorna härsläppte in mig och lät mig bli en i gänget direkt. Jag har dem att tacka för att jag har haft det så bra här.

 

Uppdaterad den