Feriearbete 2021

Vanliga frågor och svar

Här hittar du vanliga frågor och svar om feriearbete i Karlstads kommun. Vi har delat upp frågorna så att du lättare ska hitta det du vill veta.

Ansökan

Jag skrev fel i ansökan, kan jag ändra själv?

Du kan själv när som helst ändra dina personuppgifter via Mina Sidor i Feriebas. Inloggningsuppgifter dit får du i bekräftelsemejlet när du gjort din ansökan. Vill du göra några ändringar av exempelvis period eller arbetsområde kan du göra det fram till den 23 mars.

Varför ska jag skriva ett personligt brev under rubriken ”övrigt” i ansökningen?

I brevet kan du exempelvis berätta om du vill arbeta inom ett visst område mer än något annat. Kanske gillar du att arbeta med djur, men har kryssat i flera områden som du också kan tänka dig att arbeta inom. Du kan använda rutan för att berätta något om dig själv som kan vara bra att veta när vi ska matcha dig mot de jobb som finns.

Har jag förtur om jag skriver ett personligt brev under rubriken ”övrigt” i ansökningen?

Nej, det har du inte. I ”övrigt”-rutan kan du berätta mer om dig själv, eller om det är något område du är extra intresserad av att jobba inom.

Arbetsplats

Kan arbetsplatsen önska mig för ett jobb?

Ja, i vissa fall kan de göra det. Arbetsplatserna kan i vissa fall önska feriearbetare på grund av specifika arbetsuppgifter, men det är inte säkert att arbetsplatsen får alla de önskar.

Hur gör jag om jag inte trivs?

I första hand ska du prata med din handledare på arbetsplatsen. Du kan även mejla feriesamordnaren på karlstadskommun@karlstad.se.

Vilka arbetsuppgifter har jag?

Ta kontakt med din arbetsplats för att få reda på information om exempelvis arbetsuppgifter, klädsel, mat, arbetstider med mera. Det finns även en kortfattad information om exempelvis vad du ska arbeta med på ”Mina sidor”.

Hur fungerar det med raster?

Du har rätt till en halvtimmes lunchrast. På vissa arbetsplatser är lunchrasten längre. Rast ligger utanför arbetstid och är obetald. Rast - minst 30 minuters sammanhängande rast efter fyra och en halv timmes arbete.

Hur lång arbetsdag har jag?

Du jobbar oftast 6 timmar om dagen samt obetald lunch. Undantag finns. Arbetstid – ungdomar får arbeta högst 8 timmar per dag och högst 40 timmar per vecka.

Ska jag arbeta på midsommarafton?

Nej du ska inte arbeta på midsommarafton. Även om platsen är öppen så ska du inte arbeta på midsommarafton.

Vad händer om jag missköter mitt jobb?

Ett feriearbete är en riktig anställning, där arbetsplatsen förväntar sig att du gör dina arbetsuppgifter på samma villkor som andra medarbetare. Om du skulle missköta ditt arbete kommer vi att kontakta dig för att få veta vad det beror på. Om det inte sker någon förändring efter det avslutas din anställning och du får endast lön för de dagar du varit på jobbet.

Lön

Vem kontaktar jag om jag har fått fel lön?

Om du har fått fel lön ska du ringa Kontaktcenter på 054-540 00 00 eller mejla karlstadskommun@karlstad.se.

Mitt val

Hur går urvalet till?

I din ansökan kryssar du för inom vilka områden du är intresserad av att feriearbeta. Ett slumpmässigt urval sker i möjligaste mån inom de områden du kryssat för.

OBS! Det finns bara ett visst antal platser inom de olika områdena och perioderna, detta innebär att vi endast kan erbjuda de arbetena/perioderna som vi har. Det kan alltså vara så att du blir erbjuden ett feriearbete i en annan period eller arbetsområde än vad du har önskat.

Har jag större chans att få feriearbete om jag kryssar i fler arbetsområden?

Ja, det har du. Platserna fördelas genom ett slumpmässigt urval inom alla de arbetsområden som du kryssat för.

Har jag större chans att få feriearbete om jag kryssar i fler perioder?

Ja, chanserna ökar om du har möjlighet att arbeta under flera perioder.

Uppdaterad den