När barn och unga inte kan bo kvar hemma eller behöver stöd i vardagen

Familjehem, jourhem, kontaktfamilj och kontaktperson

Vill du göra en insats för ett barn i en eutsatt situation?
Vill du göra en insats för barn som lever i en utsatt situation?

Att vara familjehem eller jourhem innebär att du och din familj tar emot barn och ungdomar i ert hem för längre eller kortare tid. Att vara familjehem eller jourhem innebär att ge en naturlig hemmiljö och gemenskap. Det kan ofta bli ett nytt sätt att leva för er som familj. Som familj får man många positiva erfarenheter men kan även ställas inför svårigheter.

Familjehemmens dag 27 april

För andra året anordnas en nationell familjehemmens dag för att uppmärksamma familjehemmens viktiga roll för barn som behöver stöd.

Dagen har initierats av SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, för att sprida information om familjehemmens uppdrag och öka intresset så att fler öppnar sitt hem för detta viktiga uppdrag.

Vi finns i Mitt i City

Mellan kl. 16-19 kommer det att finnas familjehemsrekryterare vid torget i Mitt i City för att informera och svara på frågor om vad det innebär att vara familjehem. Välkommen!

Webbsändning

Mellan 13-14.15 så sänder SKR ett informationspass på temat familjevård och barn som är placerade i familjehem för de som redan är eller de som funderar på att bli familjehem.

Under sändningen får man veta mer om hur en utredning för att bli familjehem går till, får del av vilket stöd man kan få som familjehem samt ta del av erfarenheter från organisationer som Bris, Rädda Barnen, Maskrosbarn, Attention och Knas hemma.

Sändningen är kostnadsfri och du behöver inte anmäla dig för att delta.Sändningen går att se i efterhand under två veckor.

Länk till mer information om sändningen på Uppdrag psykisk hälsa vid Sveriges kommuner och regioner

Informationskväll om familjehem

Nästa informationskväll kommer att vara i höst. Mer info kommer att finnas här när det närmar sig. 

Stort behov av kontaktfamiljer

För närvarande har vi ett stort behov av kontaktfamiljer. Som kontaktfamilj tar man emot ett barn eller en ungdom några helger i månaden och ibland även någon/några veckor under sommaren. Detta är en viktig insats för barn, som förgyller deras vardag.

Du/ni behöver bo i Karlstad med omnejd och gärna ha tillgång till bil. Är ni intresserade och vill ni veta mer? Hör gärna av er till Martina eller Catarina, våra kontaktuppgifter ser ni nedan. Hoppas att vi hörs!

martina.olsson@karlstad.se, 054-540 84 92

catarina.orefjord@karlstad.se, 054-540 49 44

 

 

Du kan anmäla intresse för att bli familjehem, jourhem, kontaktfamilj och kontaktperson

 

 

Här kan du läsa mer om hur du kan hjälpa ett barn eller en ungdom genom att bli familjehem, jourhem, kontaktfamilj och kontaktperson

www.mininsats.se

www.familjehemsverige.se

Att vara familjehem

”Öppnar du upp ditt hem för ett barn så får du så mycket kärlek tillbaka”. Erika Persson berättar om sina upplevelser av att vara familjehem.

 En liten film om familjehem

Se film om familjehem (extern länk)

Övriga frågor?

Skicka e-post till: familjehemsenheten@karlstad.se

Vi finns på Facebook

www.facebook.com/familjehemkarlstad

Uppdaterad den