Hjälp i hemmet

Mat

Äldre person med svart tröja sitter vid ett matbord. Framför står en medarbetare med svart tröja och karlstadsolen som tryck, och ler mot den äldre personen.

Om du inte kan eller vill laga mat själv finns olika alternativ. Du kan få färdigrätter levererade till dig eller äta på någon av de lunchrestauranger som finns på vissa av kommunens vårdboenden.

Matdistribution

Du kanske inte kan laga din mat själv i ditt hem eller ta dig till någon av kommunens lunchrestauranger som finns på vissa vårdboenden. Då finns möjlighet att få kyld mat levererad hem till dig. Det kallas matdistribution och är en tjänst som kan beviljas av biståndsbedömare eller LSS-handläggare.

Informationsblad om matdistribution.pdf

Ansök om matdistribution

Du kan också ansöka om matdistribution direkt från webben via vår e-tjänst. Du kan också ta kontakt med kommunens biståndsbedömare via Kontaktcenter på telefon 054-540 00 00.

Ansök om matdistribution via e-tjänst för dig som är 68 år eller äldre.

Kostnader för matdistribution

Du betalar 66 kronor per matlåda och då ingår leverans. Observera att minsta  beställning är tre lådor per vecka.

Så här fungerar matdistribution

Du som fått matdistribution beviljad av biståndsbedömare eller LSS-handläggare får maten levererad hem till dig en gång i veckan.

Maten tillagas i köket på centralsjukhuset här i Karlstad. Maten är kyld och förpackas på ett sätt som gör att livsmedlets/maträttens kvalitet och smak bevaras utan att konserveringsmedel måste tillsättas. 

På varje matlåda finns instruktioner om hur maten ska förvaras och värmas innan servering. Varje matlåda är datummärkt med bäst-före-datum. 

Det finns även mat för dig som behöver specialkost och/eller konsistensanpassad kost.

Information om beställning och avbeställning av matlådor hittar du här.

Äta ute

På några trygghetsboenden finns restauranger där du vanligtvis kan köpa och äta lunch. Med anledning av besöksrestriktioner är fem av sex restauranger stängda för gäster utifrån. Restaurangen på Resurscentrum håller fortfarande öppet. Gäller från och med den 5 juli 2022 och tills vidare. 

Här hittar du våra matsalar.

Seniorluncher

De restauranger i Karlstad som serverar seniorluncher gör det antingen före eller efter traditionell lunchtid. De som serverar seniorlunch skyltar om detta.

Seniorluncher handlar framförallt om att bidra till att seniorer får möjligheten att träffa andra i samband med lunch.

Uppdaterad den