Hjälp i hemmet

GPS-klocka

Bild på en GPS-klocka, den ser ut som ett armbandsur.
En GPS-klocka kan vara ett bra hjälpmedel vid till exempel demenssjukdom.

Du kan ansöka om en GPS-klocka med funktioner som manuell larmknapp och/eller larm om du går utanför ett visst inställt område.

En GPS-klocka består av två delar; själva klockan som bärs runt handleden och en basenhet som ska vara placerad i det rum i ditt hem där du vistas mest. GPS-klockan drar mindre batteri när den har kontakt med basenheten. 

GPS-klockan är stänktålig för vatten och tål till exempel lätt regn. Du kan inte använda den när du duschar eller diskar.


Funktioner

Vilka funktioner din GPS-klocka har beror på vad biståndsbedömaren eller demens-sjuksköterskan gjort upp tillsammans med dig.

Larmknapp: Om din larmknapp (på klockans högra sida) är aktiverad trycker du på denna om du är i behov av hjälp. Du kommer då till Tunstalls trygghetscentral i Örebro där en larmoperatör tar emot ditt larm. De kan se på en karta var du befinner dig någonstans. Du kan prata med larmoperatören via GPS-klockans högtalarfunktion och tala om vad du behöver ha hjälp med.

Geofence: Om din GPS-klocka har ett inställt Geofence kommer klockan att skicka ett larm till trygghetscentralen när du går utanför din tillåtna zon. Geofence är en larmfrizon. Minsta radie att ange från hemmet är 200 meter. Denna funktion gäller ofta personer med demenssjukdom.

Laddning

GPS-klockan behöver laddas regelbundet, hur ofta beror på hur klockan används. Det är antingen du själv, en anhörig eller hemtjänstpersonal som ansvarar för laddningen. När klockan får låg batterinivå meddelar trygghetscentralen detta till angivet telefonnummer.

Vid frågor om GPS-klockan ta kontakt med Larm- och serviceenheten på telefon:

054-540 57 69

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den