Invandring och integration

Varmt välkommen till Karlstad

Bilden föreställer två kvinnor som sitter vid ett bord nära älven i Karlstad och fikar.

Du har kommit till en av landets soligaste och gladaste städer. Hoppas att du trivs här och vill stanna. Det spelar ingen roll om du är här kort eller lång tid. Det är vi tillsammans som ger staden dess själ och lyskraft. Tack för att du är här och bidrar med din historia och dina erfarenheter.

Broschyr Välkommen till Karlstad!

Det bor drygt 90 000 människor här i Karlstad. Det är också många som inte bor här som tillbringar sina dagar här till exempel pendlar många hit till jobb och studier på Karlstads universitet. Tillsammans skapar alla vi stadens framtid. Karlstad har en lång tradition och är stora inom massa, pappers- och förpackningsindustrin. Karlstad är också en stor besöks- och handelsstad med stora arrangemang inom kultur och idrott samt ett brett shoppingutbud. Vi är staden vid vattnet. Här möter Sveriges längsta älv, Klarälven Sveriges största sjö Vänern.

Karlstad förknippas ofta med solen. Den står som symbol för stadens växtkraft, värme och gästfrihet. Sola i Karlstad var en glad och driftig servitris som hette Eva-Lisa Holz som levde här 1739-1818. Solas minne lever kvar men det är alla vi som lever våra liv här nu som tillsammans skapar stadens framtid.

Karlstad ska vara en stad för alla med lika rättigheter för alla invånare oavsett etnisk och kulturell bakgrund. Vi vill vara ett föredöme som arbetsgivare och främjar integration och mångfald i samhället.

Genom Karlstads kommun kan du som är ny i Sverige få hjälp med bostad, skola, arbete, språket, lära dig mer om det svenska samhället, träffa nya människor och mycket mer. Vi ser din kunskap och dina erfarenheter som värdefull. Det finns många Karlstadsbor som gärna vill lära känna dig.

Som ny i Karlstad och i Sverige finns det mycket nytt att ta in. Ett nytt språk. Ett nytt samhälle. Vi hoppas kunna hjälpa dig en bit på vägen. Här hittar du information om vad Karlstad kan hjälpa dig med och vi tipsar även om vad andra kan hjälpa till med. 

Högst upp på sidan finns även vår informationsbroschyr för dig som är ny i Sverige.

Åka buss i Karlstad

De allmänna busslinjerna i Karlstad sköts av Karlstadsbuss.

Länk till Karlstadsbuss hemsida.

Information om Sverige

Om du vill veta mer om det svenska samhället och hur saker och ting fungerar i Sverige kan du besöka Information Sveriges hemsida. Sidan finns översatt till flera olika språk. 

Länk till Informations Sveriges hemsida.

På Migrationsverkets hemsida finns många filmer på olika språk om hur det går till att söka asyl och om hur det svenska samhället fungerar.

Länk till Migrationsverkets hemsida.

Länk till Migrationsverkets filmer för dig som asylsökande.

När du har fått ett personnummer kan du göra mycket som konsument. Du kan till exempel teckna telefonabonnemang, handla varor via internet och skriva på avtal. Som konsument har du både rättigheter och skyldigheter som är bra att veta.

Länk till Hallå konsument! hemsida

Du kan du läsa mer om Sverige på Sveriges officiella webbplats. Sidan finns översatt till flera olika språk.

Det finns många olika nyhetsmedier i Sverige - radio, tv och tidningar. Sveriges Radio har en radiokanal som heter Radio Sweden där du kan du höra nyheter på många olika språk. De publicerar nyheter om Sverige alla vardagar. Du kan läsa och höra nyheterna på deras hemsida.

Länk till Sveriges radios hemsida.

Uppdaterad den