Resor, transporter, besök

Karlstad kommuns färdtjänst och riksfärdtjänst övergår till Region Värmland

Karlstads kommun har beslutat att överlåta ansvaret och verksamheten för färdtjänsten och riksfärdtjänsten till Region Värmland från och med den 1 juli i år. Vår målsättning är att du som kund inte ska märka någon skillnad. Du behöver inte göra något med anledning av detta.

Samma personer och samma regler

Priser, regler, de förare som kör våra fordon och de handläggare som tar emot ansökningarna för färdtjänsttillstånden och riksfärdtjänst är samma som tidigare. Även telefonnumren är desamma.

Det som blir nytt är att det är Region Värmland som kommer att stå på besluten och det är även regionen som kommer att informera om nyheter och eventuella förändringar.

Frågor och svar om övergången

Hur går övergången till?

Den 1 juli 2019 flyttar färdtjänsthandläggarna från kommunen till Region Värmland. Då sitter de tillsammans med Värmlandstrafik och Karlstadsbuss i gemensamma lokaler på Lagergrens gata 7, vid Inre hamn. Då går också befintliga avtal med upphandlad beställningscentral, transportörer och Riksfärdtjänsten Sverige AB över till Region Värmland.

Vad kommer att hända för färdtjänstresenärerna i Karlstad?

Du som kund ska inte märka någon förändring. Vi ska säkerställa att allt fungerar som tidigare:

  • Beställning av resa sker som tidigare. Det är samma telefonnummer, app och webblänk. Ingen ändring.
  • Webbinformationen om färdtjänst på karlstad.se flyttar över till karlstadsbuss.se. Det kommer finnas länkar till nya platsen på den gamla så att det blir lätt att hitta.
  • Transportörerna är desamma. Avtalen med våra transportörer och beställningscentral gäller avtalstiden ut.
  • Regelverket för färdtjänst är detsamma.
  • Kontaktuppgifter till handläggare och till Kontaktcenter är desamma.
  • E-tjänsterna för att ansöka om färdtjänst och riksfärdtjänst blir kvar.
  • Prissättningen är samma som tidigare. Mindre förändringar som exempelvis årliga prisjusteringar som följer av normal kostnadsutveckling kan ske på sikt.

Varför görs den här förändringen?

Färdtjänsten var innan årsskiftet en del av Karlstadsbuss och Karlstads kommun. Den 1 januari gick Karlstadsbuss över från kommunen till Region Värmland men färdtjänsten låg kvar inom Karlstads kommun. Det finns stora fördelar med att samordna färdtjänsten och den övriga kollektivtrafiken. Därför flyttar nu färdtjänsten efter och blir en del av Region Värmland tillsammans med Karlstadsbuss och Värmlandstrafik.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den