Trygghet och säkerhet

Räddningstjänsten Karlstadsregionen

Räddningstjänsten Karlstadsregionen är ett kommunalförbund som består av kommunerna Karlstad, Grums, Kil, Forshaga, Hammarö och Munkfors. Även Trygghetscenter med ungdomar för trygghet organiseras i förbundet.

I Karlstads kommun finns det brandstationer i Karlstad, Molkom, Vålberg och Väse. På stationen i Karlstad finns personal dygnet runt medan övriga bemannas med räddningstjänstpersonal i beredskap, även kallade deltidsbrandmän, som snabbt kan rycka ut vid bränder och olyckor.

Det här arbetar Räddningstjänsten med

  • Insatser vid olyckor, till exempel bränder, trafikolyckor och olyckor med farligt gods
  • Förebyggande verksamhet, som till exempel tillsyn, utbildning, information och rådgivning
  • Karlstads kommuns interna skydd, samhällssäkerhetsplanering och försäkringshandläggning

Läs mer på räddningstjänstens webbplats

Brandstationerna i Karlstad

Brandstationerna i Karlstad, Molkom, Vålberg och Väse ingår i Räddningstjänsten Karlstadsregionen som omfattar kommunerna Forshaga, Grums, Hammarö, Karlstad, Kil och Munkfors.

Förbundets huvudstation finns i Karlstad. Den är bemannad dygnet runt, årets alla dagar. Styrkan där är alltid redo att åka på larm och har 90 sekunder på sig att lämna stationen.

Stationerna i Molkom, Vålberg och Väse bemannas med räddningstjänstpersonal i beredskap, alltså brandmän med en annan huvudarbetsgivare än räddningstjänsten som då och då har beredskap för att rycka ut när larmet går. Räddningstjänstpersonal i beredskap är en viktig del av svensk räddningstjänst. Det finns ingen möjlighet att ha heltidskårer överallt, därför bär den yrkeskategorin till stor del upp räddningstjänsten.

Varje år rycker räddningstjänstförbundet ut på ungefär 2000 larm. De vanligaste larmen gäller brand och trafikolyckor. Exempel på andra olyckstyper är utsläpp av farligt ämne, drunkning eller drunkningstillbud, nödställd person, nödställt djur, IVPA-larm (i väntan på ambulans) och suicid. Vid större insatser kan flera räddningsstyrkor sättas samman och förbundet kan på så sätt hantera allt från små incidenter till stora och komplexa händelser och flera samtidiga larm.

Är du intresserad av att jobba som heltidsbrandman eller räddningstjänstpersonal i beredskap? Hör gärna av dig till avdelningschef Björn Johansson, bjorn.johansson2@karlstad.se, eller respektive stationschef.

Läs mer om brandstationen i Karlstad

Läs mer om brandstationen i Molkom

Läs mer om brandstationen i Vålberg

Läs mer om brandstationen i Väse

Mer information om yrkena på en brandstation

Här finns mer information om olika yrken på en brandstation

Lediga jobb

Här hittar du en sammanställning över lediga jobb hos Räddningstjänsten Karlstadsregionen http://raddningkarlstad.se/Om-oss/Lediga-jobb/

 

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den