Information med anledning av corona

Trängseltillsyn vid serveringar och andra platser

Den 1 juli 2020 trädde en tillfällig lag i kraft som handlar om smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Den innebär att kommunen ansvarar för tillsynen av restauranger, barer och kaféer.

Vi kan stänga restauranger

Miljöförvaltningen kan fatta beslut om åtgärder om det finns brister. Serveringar som inte agerar för att motverka trängsel trots påpekanden kan riskera att till slut få stänga.

Detta kontrolleras vid serveringar

I samband med trängseltillsyn kontrolleras vilka rutiner som finns för att förebygga trängsel. Det ska ges möjlighet till handtvätt eller handsprit för matgästerna. Möbleringen i lokalen ska förebygga trängsel och därför ska det vara minst en meter mellan varje bordsgrupp. Det ska finnas system som gör att det inte blir köbildning exempelvis vid bufféer och gästerna ska sedan äta och dricka sittandes vid borden.

Trängsel på andra platser än serveringar

För trängsel på andra platser som badplatser, parker och butiker gäller Folkhälsomyndighetens allmänna föreskrifter om allas ansvar att se till att trängsel inte uppstår.

Det vi kan göra som kommun är att sätta upp information runt om i Karlstad för att påminna dig som Karlstadsbor och besökare att visa omtanke och hålla avstånd till varandra.

Håll avstånd och personligt ansvar

Vi har alla ett personligt ansvar för hur vi agerar och aktivt bidrar till att minska smittspridningen. Är det mycket folk på en plats, kanske du ska komma tillbaka vid ett annat tillfälle eller hitta ett annat alternativ.

Hör av dig om du ser trängsel

Om du har synpunkter eller klagomål angående trängsel på serveringar. Mejla till karlstadskommun@karlstad.se.

Mer information

Frågor och svar om lag för serveringsställen

Föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta på Folkhälsomyndighetens webbplats

Uppdaterad den