Information corona

Du som är 70 år eller äldre - begränsa dina nära kontakter

håll avstånd
Du som är 70 år eller äldre ska begränsa dina nära kontakter.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att du som är 70 år eller äldre begränsar dina nära kontakter och stannar hemma så mycket som möjligt under en tid framöver. Har får du tips om vad du ska tänka på och hur du kan få stöd under tiden.

Riskgrupp

Den nya virussjukdomen covid-19 har utvecklats till en pandemi och sprids nu i Sverige. Du som är 70 år eller äldre tillhör en riskgrupp. Det visar erfarenheter från Kina och Italien, där en smittspridning pågått en längre tid.

Det är mycket viktigt att du skyddar dig själv och andra från att smittas av corona. Då värnar du även sjukvården som kommer att vara högt belastad.

Så håller du dig frisk

För att undvika att bli smittad uppmanar Folkhälsomyndigheten dig som är 70 år eller äldre att begränsa dina nära kontakter och ta inte emot besök av barn och barnbarn. Ring istället dina nära och kära eller prata via videosamtal. 

Du bör låta bli att åka med kollektivtrafiken, undvik att handla i butiker som apotek och mataffärer eller vistas på andra platser där människor samlas. Ta istället hjälp av anhöriga eller grannar för att till exempel handla mat eller uträtta ärenden. 

Fortsätt gärna med träning och promenader om du kan, för att undvika andra hälsoproblem. Träna gärna utomhus och helst ensam eller i mindre grupper, undvik promenader på platser där det rör sig mycket folk. 

Vårdguiden har flera tips på bra övningar för att hålla i gång

SISU Idrottsböcker har tagit fram instruktionsfilmer med styrkeövningar för äldre som kan göras i hemmet

Längre ner på sidan ser du även vad kommunen kan hjälpa till med. 

Så undviker du att smitta andra

Om du är sjuk ska du stanna hemma för att ta hand om dig själv och för att undvika att smitta andra, även om du bara har milda symtom. Undvik nära kontakter med andra människor när du är sjuk.

Så hjälper du sjukvården

Genom att begränsa dina nära kontakter blir färre sjuka, vilket leder till en avlastning för sjukvården. Om alla hjälper till stöttar vi sjukvården som under en begränsad tid kommer att ha en hög arbetsbörda.

Håll ut – det går över

Det är vanligt att känna oro, osäkerhet och ensamhet i en situation då man behöver hålla sig från andra människor.

Det du kan göra för att det ska kännas bättre är till exempel att gå ut på promenader i naturen, tala i telefon med nära och kära, eller hålla kontakt via dator och sociala medier.

Åtgärderna för att begränsa nära kontakter är under en avgränsad tid. Försök att sysselsätta dig med det du tycker är roligt och stimulerande.

Tips och råd för att minska din oro på Röda Korsets webbsida

Ring Äldrelinjen om du behöver prata med någon, läs mer hos MIND

Detta kan vi hjälpa dig med

Få en bok hemlevererad

Alla 70-plussare i Karlstad kan ta del av Boken kommer - leverans av böcker från biblioteket direkt hem till dörren. Tjänsten är gratis, bokpaketen plockas ihop efter önskemål och lånetiden är sex veckor. Tjänsten bokas via Karlstads stadsbibliotek, ring 054-540 24 00. Vi lämnar också ut take-away-kassar med böcker, en anhörig eller granne som är under 70 och frisk kan hämta en påse åt dig på stadsbiblioteket. 

Organiserade aktiviteter utomhus

Seniorernas hus har stängt till och med preliminärt 24 augusti, men arrangerar fortfarande vissa aktiviteter utomhus som yoga. Du kan se aktuellt program här. 

Få hjälp med matleverans, inköp och ärenden

Du som är 70 år och äldre kan få hjälp med vissa hemtjänstinsatser, så kallad förenklad biståndsbedömning. Det kan exempelvis handla om att få matleveranser eller hjälp att handla på apotek. Detta får du hjälp med av Kontaktcenter eller via e-tjänst på karlstad.se.

Viktiga telefonnummer

  • För allmänna frågor om corona, ring 113 13.
  • För sjukvårdsrådgivning, besök Vårdguiden, www.1177.se eller ring telefonnummer 1177, linjen är öppen dygnet runt.
  • Om du känner oro ring Äldrelinjen, 020-22 22 33. Vardagar kl 10-15. Från och med 1 april: Vardagar 8-19, helg 10-16.
  • Vid livshotande tillstånd ring 112.

 

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den