Prostitution och människohandel

Sugardating är förtäckt prostitution

På nätet marknadsförs sugardejting som en guldkantad livsstil och en chans för en ung person att träffa någon äldre som är villig att betala för deras gemensamma semesterresor och restaurangbesök. I verkligheten är det oftast förtäckt prostitution, där sexköparen försöker runda sexköplagen.

Sugardating består av ett ekonomiskt arrangemang mellan en oftast äldre part (sugardaddy eller sugarmama) och en yngre (sugarbaby eller boytoy). Vanligen är det fråga om sugardad och sugarbabe, det vill säga heterosexuella relationer mellan äldre män och yngre kvinnor, där relationen innefattar ekonomisk ersättning till den yngre parten.

Den som är sugarbaby strävar vanligen efter att finna någon som kan finansiera dennes liv eller livsstil, medan den äldre parten vanligen eftersträvar en intim och oftast sexuell relation. Ersättningen kan exempelvis utgöras av kläder, mobil, mobilabonnemang, ett kreditkort, månatliga betalningar eller betalda möten.

Ställ en enkel fråga

Många unga förstår inte vilka förväntningar som följer med när de börjar med sugardating. Det behövs vuxna som gör dem uppmärksamma på faror och risker. En enkel fråga att ställa om du är orolig för någon i din närhet är: Har du någon gång blivit erbjuden ersättning för sex? Man väljer inte att sälja sin kropp om man uppfattar att det finns ett alternativ. Det är egentligen inget man gör frivilligt.

Eftersom den betalande förväntar sig sex, uppfattas vanligen arrangemanget vara prostitution eller röra sig i gråzonen dit. Förhållandet sex - betalning uppfattas som den avgörande skillnaden mellan en sugardejtingsida och en datingsida.

I Karlstad finns ett pågående arbete för att förebygga sugardating som ofta handlar om sex mot ersättning. Det förebyggande arbetet sker genom att arbeta koncernövergripande i våra olika förvaltningar och även med externa samverkanspartners.

Om du vill veta mer om sex mot ersättning så finns det material på Socialstyrelsens hemsida.

Om du är orolig så kan du ringa den nationella stödtelefonen 020-39 00 00 eller kontakta våra regionkoordinatorer mot människohandel och prostitution:

Elin Eklöf, telefon: 054-540 85 66

Johanna Lidén Norrman 054-540 84 91

 

Uppdaterad den