Hoppa till huvudinnehållet (tryck enter)
Trivselträffar

Lär känna Marianne

Marianne

Marianne växte upp i Fryksdalen och har Selma Lagerlöf med sig ända sedan barnsben. Nu bor den 97-åriga före detta lärarinnan på Våxnäs trygghetsboende. Hon deltar gärna i aktiviteter – framför allt när det handlar om poesi och litteratur.

Kan du berätta mer om ditt intresse för poesi och litteratur?

– Det har varit med mig ända sedan jag var barn. Pappa hade många böcker hemma i bokhyllan. Och vi fick alltid böcker i julklapp. Mamma brukade skriva små dikter, visor och verser när vi var barn. Vi tyckte det var så roligt. Sedan började jag själv skriva små verser och det har jag fortsatt med genom åren.

På din tröja står det Selma, Gustaf och Nils. Kan du först berätta om din relation till Selma Lagerlöf?

– Selma låg ju nära till hands eftersom jag växte upp i Fryksdalen. Pappa hade hennes böcker hemma och jag blev tidigt läshungrig. Hon beskrev både natur och människor på ett så bra sätt. Selma har sedan följt med mig genom livet. När jag gick i folkskolan hade vi ”Nils Holgerssons underbara resa” som läsebok. När jag var lärarinna brukade jag alltid läsa ”Fågel Rödbröst” inför påsk och ”Den heliga natten” inför jul. Jag har även läst Selma på senare år, bland annat ”Klara Fina Gulleborg” nyligen.

– Ett annat minne från barndomen är när jag och pappa åkte till Mårbacka. Jag var fem år och hoppades på att få se Selma. Vi såg något som skymtade bakom en gardin i ett fönster, men vet ju inte säkert om det var hon. Men att se påfågeln i trädgården var en storslagen upplevelse, något sådant hade jag aldrig sett förut.

Om vi går vidare till Gustaf Fröding?

– Jag började tidigt att läsa Fröding på mål. Det tyckte pappa och hans vänner var väldigt roligt. Fröding var en spännande man, med både ljusa och mörka sidor. I studentuppsatsen skrev jag om ”En fattig munk från Skara”. Jag har även varit med i Gustaf Fröding-sällskapet ända sedan jag flyttade hit till Karlstad på 50-talet.

Och Nils Ferlin?

– Det blev lite senare i livet, då jag hade en släkting som ledde in mig på Ferlin. Det som är särskilt vackert är hans kärlekslyrik. Han var också en intressant person som inte hade det så lätt alltid.

Du deltog i en medborgardialog och kom med förslag på aktiviteter. Nu blir idéerna verklighet. Känns det bra?

– Ja, absolut. Det är väldigt klokt att de lyssnar på oss och tar vara på våra önskningar. Det är ju vi som vet hur det är att vara gammal med allt vad det innebär. Jag föreslog bland annat diktläsning, det tycker jag mycket om. Jag försöker vara med på alla aktiviteter som anordnas.

Uppdaterad den