Tingvallagymnasiet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Tre personer med kockkläder bereder lax och grönsaker i ett kök.
Tillredning av livsmedel i restaurangkök.

Du som läser här får kunskaper som kan användas i hela världen. Matlagning, bakning, servering och försäljning är branscher som hela tiden expanderar och snappar upp nya trender – inte minst inom snabbmat- och cateringområdet.

Kraven på restaurang- och livsmedelsbranschen ökar. Förutom att de produkter som säljs ska smaka gott, så ska de vara nyttiga, se aptitliga ut och vara framställda i en hygienisk miljö. Dessutom vill kunderna ha bra service.

Första läsåret provar du på alla tre inriktningarna. Därefter bestämmer du dig för vilken yrkesinriktning du ska välja: bageri, kök eller servering.

Tillverkning från grunden

Hos oss får du lära dig allt ifrån hur du använder olika råvaror fram till färdiga mat- rätter, drycker och bakverk. Näringsinnehåll, personlig hygien, lagarbete och kundbemötande är viktiga steg längs vägen.

Du får också använda din skaparglädje och kreativitet när du lägger upp mat, dekorerar, dukar upp och serverar.

Praktik

Minst 15 veckor av utbildningstiden är arbetsplatsförlagd vid restauranger, bagerier och andra företag.

Programblad

Här hittar du programbladet för restaurang- och livsmedelsprogrammet. 

Har du frågor om restaurang- och livsmedelsprogrammet?

Kontakta vår studie- och yrkesvägledare

Uppdaterad den