Tingvallagymnasiet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Tre personer med kockkläder bereder lax och grönsaker i ett kök.
Tillredning av livsmedel i restaurangkök.

Du som studerar här får kunskap som kan användas i hela världen.Inom kök, bageri, bar och servering utvecklas branschen ständigt. Det är omväxlande och kreativa yrken där det erbjuds många arbetstillfällen.

Kraven på restaurang- och livsmedelsbranschen ökar. Förutom att de produkter som säljs ska smaka gott, så ska de vara nyttiga, se aptitliga ut och vara framställda i en hygienisk miljö. Dessutom vill kunderna ha bra service.

Första läsåret provar du på alla tre inriktningarna. Därefter bestämmer du dig för vilken yrkesinriktning du ska välja: bageri, kök eller servering.

Tillverkning från grunden

Hos oss får du lära dig allt ifrån hur du använder olika råvaror fram till färdiga mat- rätter, drycker och bakverk. Näringsinnehåll, personlig hygien, lagarbete och kundbemötande är viktiga steg längs vägen.

Du får också använda din skaparglädje och kreativitet när du lägger upp mat, dekorerar, dukar upp och serverar.

Första läsåret provar du på alla tre inriktningar. Därefter bestämmer du dig för vilka yrkesinrikning du ska välja: bageri, kök eller servering.

Praktik

Minst 15 veckor av utbildningstiden är arbetsplatsförlagd, APL, vid restauranger, bagerier och andra företag.

Högskolebehörighet

Utbildningen ger dig möjlighet till en grundläggande alternativt särskild högskolebehörighet.

Programblad

Här hittar du programbladet för restaurang- och livsmedelsprogrammet. 

Har du frågor om restaurang- och livsmedelsprogrammet?

Kontakta vår studie- och yrkesvägledare

Uppdaterad den