restaurang- och livsmedelsprogrammet

Inriktningar och kurser

  • Gymnasiegemensamma ämnen 600 poäng

Kurser som finns på alla yrkesprogram:

Engelska 5 100 p
Historia 1a:1 50 p
Idrott och hälsa 1 100 p
Matematik 1 100 p
Naturkunskap 1a:1 50 p
Religionskunskap 1 50 p
Samhällskunskap 1a:1 50 p
Svenska 1/Svenska som andraspråk 1 100 p

Programgemensamma karaktärsämnen 400 poäng

Kurser som finns på alla restaurang- och livsmedelsprogram i Sverige:

Hygien 100 p
Livsmedels- och näringskunskap 100 p
Branschkunskap inom restaurang och livsmedel 100 p
Service och bemötande 1 100 p

Gymnasiearbete 100 poäng

Gymnasiearbetet sammanfattar din utbildning. Det måste vara godkänt för att du ska få examen.

Gymnasiearbete 100 p

Inriktningar och programfördjupningar 300-600 poäng

Inför termin två söker du en inriktning.

Bageri och konditori

Du lär dig att tillverka bröd, bakverk och konditoriprodukter som både smakar bra och ser bra ut för ögat. Under utbildningen får du lära dig att arbeta med choklad och att baka och dekorera tårtor, bakelser och kakor. Kundservice och redovisning är andra viktiga områden.

Bageri 1 100 p
Konditori 1 100 p
Choklad och konfektyr 100 p

Progranfördjupningar 600-900 poäng

Bageri 2 200 p
Bageri 3 100 p
Bageri 4 100 p
Konditori- specialisering 100 p
Konditori 2 200 p
Konditori 3 100 p
Konditori 4 100 p

Kök och servering

Inriktningen för dig som antingen vill fördjupa dig i varm- och kallkök och lära dig att laga god och näringsriktig mat, eller för dig som vill satsa på serveringsyrket med allt från uppdukningar och bordsdekorationer till olika serveringsmetoder och drinkblandning i bar. Här arbetar du i en verklighetstrogen miljö, direkt mot gäst, med servering, mat och drycker i kombination. Du väljer inför årskurs två mellan inriktningarna kök och servering.

Matlagning 1 100 p
Mat och dryck i kombination 100 p
Servering 1 100 p

I årskurserna två och tre är karaktärsämneskurserna direkt anpassade till det inriktningsval du gjort.

Programfördjupningar 600–900 poäng

Livsmedels- och näringskunskap 2 100 p
Matlagningsspecialisering 100 p
Matlagningsspecialisering 100 p
Matlagning 2 200 p
Matlagning 3 200 p
Matlagning 4 200 p
Barteknik 100 p
Drycker och ansvarsfull alkoholservering 100 p
Frukost och bufféservering 100 p
Arrangemang 100 p
Matsalshantverk 100 p
Servering 2 200 p
Service och bemötande 100 p

Individuellt val 200 poäng

Här väljer du själv bland de kurser som skolan erbjuder inom det individuella valet. Du kan läsa fler programspecifika kurser, komplettera din högskolebehörighet eller välja kurser efter eget intresse.

Vi erbjuder alltid Svenska/Svenska som andraspråk 2 och 3 samt Engelska 6, för dig som vill få grundläggande behörighet till universitet och högskolor. Dessa kurser kan du välja inom individuellt val (200 p) utökad studiekurs (100 p) eller inom programfördjupning
(100 p).

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den