Tingvallagymnasiet

Vård- och omsorgsprogrammet

Gymnasieutbildning

Om du vill ha ett arbete där människan står i centrum så öppnar Vård- och omsorgsprogrammet många dörrar. Efter avslutad utbildning har du yrkeskompetens för att arbeta inom hälso-och sjukvård, äldre- och handikappomsorg. Du får lära dig hur vi människor fungerar och hur du tar hand om och hjälper människor i olika situationer.

Vård- och omsorgsprogrammet passar dig som tycker om att umgås med människor, samarbeta, ta ansvar för dig själv och andra samt siktar på att få ett yrke med mycket människokontakt.

Du lär dig mycket om hur vi människor fungerar och vilka behov vi kan ha av omvårdnad och omsorg. Du får även kunskap om hur kroppen är uppbyggd, om vanliga sjukdomar och hur de kan botas eller förebyggas. Särskilt viktigt är att du får ökade kunskaper om hur människor kan reagera då de är sjuka eller hamnar i en svår situation.

Du ska kunna se vårdtagarens hela livssituation och förstå hur det är att vara beroende av andra. Målet för all vård och omsorg är att hjälpa människor att på bästa sätt hjälpa sig själva.

Under utbildningen har du minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande, APL, som ger dig en inblick i ditt kommande yrkesliv. Inom vård och omsorg utgår arbetet från en människosyn som betonar människors lika värde, mänsklig värdighet och livskvalitet och välbefinnande. Detta är något som kommer att prägla din utbildning hos oss på vård- och omsorgsprogrammet.

Programmet har inga inriktningar, men du har möjlighet att specialisera dig inom ramen för våra programfördjupningspaket.

Utbildningen ger dig grundläggande alternativt utökad högskolebehörighet inom programmets 2 500 poäng.

Programblad

Här hittar du programbladet för vård- och omsorgsprogrammet. 

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den