Bredband och IT

Projektet Fiber till byn hjälper boende på landet att få snabbt bredband

Starta en förening och plocka fram spadarna. Det är tipset till de på landet som vill ha ett äkta och snabbt bredband. Genom projektet Fiber till byn kan alla som är beredda att gräva själva bygga sitt eget fibernät med kommunens hjälp.

Det krävs fiberkabel för att klara framtidens behov av ökad bredbandskapacitet och kraven på telefoni och TV. Fibernätet byggs ut i städerna, men inte på landsbygden. De stora avstånden gör det olönsamt för leverantörerna. Men det är i de glest befolkade områdena tekniken behövs som mest eftersom avstånden till telestationer och det mobila bredbandsnätet begränsar kapaciteten rejält.


- Det är viktigt att landsbygden och de mindre orterna får samma tillgänglighet som storstäderna, säger Henrik Lander (C) kommunalråd i Karlstads kommun. Det är avgörande för Karlstads utveckling, fortsätter han.

Kommunen satsar på ökad möjlighet till fibernät på landet

- Vi vill stötta landsbygdens framtidsutveckling, säger Anette Eriksson, projektledare för Fiber till byn, som är ett projekt där flera kranskommuner deltar.

- För att en anslutning i ett område ska bli möjligt behöver grannarna gå ihop i byalag/föreningar och själva se till att sätta fart på projektet. De behöver också vara beredda att ta spaden i egna händer och hjälpa till att gräva för kablar som ska läggas ut, berättar Anette.

Finansieringshjälp genom Länsstyrelsen

Projektet Fiber till byn är ett politiskt initiativ som gett kommunen resurser till att hjälpa till med informationsträffar och stå för material som förenklar beslutsprocessen för dem som vill bygga ett fibernät på landet. De kan också söka bidrag från Länsstyrelsen, som har avsatt totalt 17,1 miljoner kronor under tre år till projektet.

Läs mer på Fiber i Värmland eller i broschyren Fiber till byn

Fiber till byn.pdf

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den