Kom-igång-tips

Vårrusta cykeln för bra cykelsäsong

Övergångsställe

Med små knep kan du vårrusta cykeln för en problemfri cykelsäsong. Skötseln är viktig både ur ekonomisk- och trafiksäkerhetssynpunkt.

För att du ska ha en cykel i gott skick finns det några saker som kan vara bra att tänka på, särskilt om du inte använder din cykel under vintern. Allra viktigast är att du rengör och smörjer kedjan samt ser över bromsarna. Sedan är det bara att pumpa däcken och tvätta av cykeln vid behov. Undvik fräna avfettningsmedel som tar bort smörjmedlet, och se upp så att inte vatten letar sig in i cykelns lager, en vanlig vattenslang är därför bäst.

Checklista

  • Tvätta cykeln – använd ljummet vatten och en borste.
  • Rengör kedjan och torka av med en trasa. Varje länk i kedjan och alla kuggarna ska smörjas, torka av överflödig olja genom att hålla trasan lätt mot kedjan samtidigt som den dras runt ett helt varv.
  • Olja in kedjan och kolla så att den är lagom spänd (den ska inte gå att dra mer än 1 cm upp eller ner).
  • Kolla så att bromsarna fungerar som de ska. Bromsarna kontrolleras genom att du håller inne det ena och sedan det andra bromshandtaget samtidigt som cykeln trycks fram och dras tillbaka. Cykeln ska inte kunna röra sig framåt eller bakåt för då är bromsarna glappa.
  • Kolla belysningen fram och bak och att alla reflexer är hela och rena.
  • Pumpa upp däcken. Kontrollera att däcken inte är för slitna och är utan små sprickor, kontrollera att fälgarna inte blivit skeva och att alla ekrar är hela och raka.
  • Dra åt alla muttrar och skruvar.
  • Om bromsarna tar dåligt, styret sitter löst eller om hjulen är skeva – lämna in cykeln hos en cykelhandlare.

Lycka till och ha en trevlig cykelsommar!

Här kan du läsa mer

Cykling och cykelvägar i Karlstadsregionen
Cykelfrämjandet
Branschorganisationen Svensk Cykling

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den