Cykling och cykelvägar

Cykla i Karlstad i vinter

vinter Vålbergsskolan

”Det är lika fint att cykla en fin vintermorgon som en vacker sommardag om inte finare, snön lyser upp så fint! Det är en vacker upplevelse, en härlig träning och ger en underbar känsla hela dagen.” Deltagare i kampanjen Vintercyklisten (2013)

Gång- och cykelvägar med högsta prioritet

I kartan nedan ser du de gång- och cykelvägar där vi sätter in halkbekämpning först, innan vi gör det på övriga gator och vägar. Utanför kartan fortsätter blå stråk västerut till Skutberget och österut till Skattkärr via Alster. På de blå stråken plogar och grusar/sandar vi som vanligt. På de röda stråken använder vi en metod som heter sopsaltning.

Karta över prioriterade gång- och cykelvägar

Sopsaltning

Sopsaltning innebär att en maskin först sopar bort snö och sedan sprider ut en saltlake som får resterande snö och is att smälta. Metoden är under utveckling och Karlstads kommun har tagit fram en egen saltblandning som gjort sopsaltningen både effektivare och miljövänligare.

Aktuell information om snö- och halkbekämpning

Smörj och spola av din cykel

På vintern kan din cykel lätt bli smutsig av både grus, slask och sopsalt. För att minska risken för slitage och rost är det viktigt att du sköljer av din cykel och smörjer kedjan.

Se och synas i mörker

Om du cyklar i mörker ska cykeln ha en vit lampa och en vit reflex framåt, en röd lampa och en röd reflex bakåt, samt reflexer på sidorna. Rikta framlyktans ljus så att du inte bländar andra. Reflexväst och reflexer på kläderna gör att du syns ännu bättre.

Kläder för vintercykling

Du kan cykla i dina vanliga vinterkläder. Anpassa efter väder och temperatur. Lager på lager och vindtäta kläder är bra. Underställsbyxor och överdragsbyxor är heta tips.

Vid vinterväglag

Var extra försiktig när halkan slår till, bromsa in tidigare än vanligt och innan du ska svänga. Mindre luft i däcket än vanligt ger bättre grepp i snö. Dubbdäck gör stor skillnad. Hjälm rekommenderar vi alltid.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den