Trafik och gator

Trafikantveckan

Blommor och cyklist vid Sandgrundsbron

Den Europeiska Trafikantveckan, även kallad European Mobility Week, äger rum den 16-22 september varje år. Evenemanget är ett europeiskt initiativ som ska uppmuntra till hållbara resor och transporter.

Varje kommun i Sverige utformar sina egna aktiviteter under veckan, till exempel inom kollektivtrafik, gång och cykel, resfria möten, samåkning, bilpooler, sparsam körning, trafikplanering och mycket mer. Varje år har evenemanget ett nytt tema, och temat för 2019 är gå och cykla säkert.

Vad händer under veckan?

Karlstad kommun arrangerar flera roliga aktiviteter för Karlstadsborna under Trafikantveckan, bland annat en temadag med fokus på att bli en mobilist, en cykeltävling, och olika överraskningsaktiviteter.

16 september

Startskottet

Måndagen den 16 september startar veckan med en överraskningsaktivitet vid utvalda cykelvägar i Karlstad. Håll utkik - och ta cykeln till jobbet!

18 september

Hållbara resor i staden - en temadag om mobilitet!

Hur kan du bli en grönare vardagsresenär? Idag finns det tjänster som både underlättar din vardag och som gör dina resor mer klimatsmarta. Kom till bibliotekshuset, onsdagen den 18 september klockan 11-18, och prata hållbara transporter med oss. Där får du träffa lokala cykelhandlare som visar upp smarta alternativ till bilen, träffa representanter från kommunen, prata och tycka till om hållbart resande, samt möjligheten att prova en elcykel eller en elbil. Mellan kl. 11-14 kommer kommunens cykelsamordnare David Nordström att finnas på plats för att svara på frågor. Två av Karlstads bilpoolaktörer, Move About och Karlstads bilkooperativ, kommer även att finnas på plats  under dagen och ge besökare information om hur bilpooler fungerar.

19 september

Cykelrunda

Torsdagen den 19 september kan du följa med representanter från kommunen på en cykelrunda, och se vilka åtgärder som införts för att främja ett hållbart resande i centrala Karlstad. Föranmälan krävs. Anmälan görs via mejl till: jenny.sunden@karlstad.se, senast den 18 september. Uppge ditt namn, samt vilken tid du vill delta (kl. 11.30, eller kl. 17.00). Märk mejlet med Cykelrundan. Rundturen förväntas pågå i cirka 1-1,5 timme, och utgår från bibliotekshuset. Anmälan kan även göras i bibliotekshuset onsdagen 18 september kl. 10-16. Det är gratis att delta.

16 september - 6 oktober

The Social Biking Challenge

Delta i höstens stora cykeltävling! Du kan vinna fina priser så som ett presentkort, en cykel, eller en resa till Budapest. Det ska vara roligt att cykla, så om du cyklar tillsammans med dina vänner, kollegor, eller familj ökar dina chanser att vinna. Vad väntar du på? Hoppa upp på cykeln och upptäck Karlstad i höstskrud, allt du behöver göra är att ladda ner appen Bikeprints och börja trampa! Tävlingen pågår mellan den 16 september fram till och med den 6 oktober. Läs mer om tävlingen här, eller på karlstad.se/thesocialbikingchallenge.

18-22 september

Tyck till

Mellan den 18-22 september har du chansen att tycka till om hur kommunen kan utveckla sitt arbete för att främja ett hållbart resande. Är det något du saknar i Karlstad, eller något du vill se mer av, som kan främja ett hållbart resande? Vi vill gärna höra dina synpunkter! Önskar du  fler cykelparkeringar i ditt bostadsområde, eller har du en idé som kan ta hållbart resande till en helt ny nivå? Ta chansen och tyck till!

Plats: Bibliotekshuset (entréplan, vid den grå väggen bredvid Karlstadrummet).
Öppettider: 8-17

Vill du veta mer?

Läs mer om Trafikantveckan på Trafikverkets hemsida, eller på evenemangets officiella hemsida.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den