Hållbart resande

Bilpooler i Karlstad

Är du intresserad av att spara pengar och samtidigt vara mer miljövänlig genom att dela bil med andra? Gå med i en bilpool och dela bil med andra!

Bildelning

Karlstads kommun arbetar med att förbättra förutsättningarna för bilpool. Framförallt handlar det om att upplåta parkeringsplatser till bilpoolsföretag.
Att dela bil är ett enkelt sätt att utnyttja bilens fördelar samtidigt som man slipper problemen med att äga bil. Det är bra för ekonomin, trafiksäkerheten och miljön. Bilpool fungerar som hyrbil som du bokar och hämtar själv. Bilpooler återfinns främst i stadsmiljö och används av företag, organisationer och privatpersoner.

Generellt ersätter en bilpoolsbil sju privatägda bilar. Det leder till minskade utsläpp och buller samt minskar trafik i städer då bilarna används mer effektivt. I Sverige finns en handfull kommersiella bilpooler, däribland Sunfleet, Moveabout, bilpoolen.nu, Car2Go är några exempel. Bilpoolskooperativ finns också på flera orter, till exempel Karlstads bilpoolskooperativ med flera.

Hur funkar det?

Nedan beskrivs generellt hur det fungerar att boka och köra bil i en bilpool. Utförligare information hittar du på bilpoolernas hemsida.

  1. Beställ bil. Bokning av bilar görs digitalt via webb eller app.
  2. Hämta bilen. Bilen låses upp genom att svara på ett SMS med personlig kod eller med ett smartkort. I bilen finns nyckeln i handskfacket.
  3. Kör.
  4. Lämna tillbaka bilen på samma plats. Ta med dig dina ägodelar, om bilen är en elbil sätt bilen på laddning.

Fördelar med bilpool

  • Ekonomi: Inga parkeringskostnader. Inga plötsliga utgifter för service och reparationer.
  • Trafiksäkerhet: Nya och trafiksäkra bilar
  • Miljö: Nya fordon med lägre bränsleförbrukning. Många bilpoolsbilar är miljöbilar med gas eller el.
  • Tillgänglighet: Boka bilen och hämta själv när som helst på dygnet

Move About

Elbilspoolsföretaget Move About startade i mitten av januari 2018 en elbilspool centralt i Karlstad vid busstationen i samverkan med kommunen. Elbilarna används som tjänstebilar på dagtid av kommunen. Sedan sommaren 2018 är bilpoolen öppen för privata medlemmar på kvällar och helger. Poolen är synligt placerad under ett solcellstak som förser bilarna med el.

Kontakt

Move Abouts webbplats
mejl: info@moveabout.se 
kundtjänst: 031-7992804

Karlstads bilkooperativ

Karlstads bilkooperativ är en ekonomisk förening som erbjuder bilpoolsbilar till sina cirka 100 medlemmar. Bilarna finns i centrala Karlstad och bokningen sker i ett webbaserat bokningssystem. Du som vill dela bilägandet betalar en insats som återbetalas om du vill gå ur föreningen. Utöver det betalar du en årsavgift. Föreningen leasar bilarna och hyr ut dem till medlemmarna. Som medlem betalar du bara för bilen då du använder den.

Kontakt

Karlstads bilkooperativs webbplats
Anders Eriksson, ordförande, Karlstads bilkooperativ
mejl: ordforande@karlstadsbilkooperativ.org

Sunfleet bilpool

Sunfleet bilpool har över 1000 bilar i Sverige. I Karlstad finns sex poolplatser med tretton miljöbilar, bland annat vid Bussterminalen, Ahlmarkshuset, Duvan och vid Helmia. Via hemsida och en app har medlemmarna hos Sunfleet tillgång till bil i hela landet. Sunfleet tar hand om biltvätt, service, däckbyten och städning. Bränslet ingår i priset.

Kontakt

Sunfleets webbplats
mejl: info@sunfleet.com
kundtjänst: 031-7576500 

Uppdaterad den