Cykling och cykelvägar

Cykla i Karlstad i vinter

Skidspår en solig vinterdag i skogen
Vinterbild

”Det är lika fint att cykla en fin vintermorgon som en vacker sommardag om inte finare, snön lyser upp så fint! Det är en vacker upplevelse, en härlig träning och ger en underbar känsla hela dagen.” Deltagare i kampanjen Vintercyklisten (2013)

Sopsaltning

Sopsaltning innebär att en maskin först sopar bort snö och sedan sprider ut en saltlake som får resterande snö och is att smälta. Metoden är under utveckling och Karlstads kommun har tagit fram en egen saltblandning som gjort sopsaltningen både effektivare och miljövänligare.

Aktuell information om snö- och halkbekämpning

Smörj och spola av din cykel

På vintern kan din cykel lätt bli smutsig av både grus, slask och sopsalt. För att minska risken för slitage och rost är det viktigt att du sköljer av din cykel och smörjer kedjan.

Se och synas i mörker

Om du cyklar i mörker ska cykeln ha en vit lampa och en vit reflex framåt, en röd lampa och en röd reflex bakåt, samt reflexer på sidorna. Rikta framlyktans ljus så att du inte bländar andra. Reflexväst och reflexer på kläderna gör att du syns ännu bättre.

Kläder för vintercykling

Du kan cykla i dina vanliga vinterkläder. Anpassa efter väder och temperatur. Lager på lager och vindtäta kläder är bra. Underställsbyxor och överdragsbyxor är heta tips.

Vid vinterväglag

Var extra försiktig när halkan slår till, bromsa in tidigare än vanligt och innan du ska svänga. Mindre luft i däcket än vanligt ger bättre grepp i snö. Dubbdäck gör stor skillnad. Hjälm rekommenderar vi alltid.

Uppdaterad den