Cykling och cykelvägar

Gå och cykla till skolan

Två flickor och en man cyklar genom bostadsområde.
Barn vill ofta cykla till skolan om de får välja.

Under september månad anordnar Karlstads kommun en utmaning för alla barn i förskoleklass upp till årskurs 6 som vi kallar "Gå och cykla till skolan". I utmaningen uppmuntrar vi alla elever att samla poäng genom att inte åka bil till skolan.

Allt som krävs för att delta i utmaningen är att eleven inte kommer till skolan med bil.

Hur deltar man?

Genom att gå, cykla eller resa kollektivt till skolan så mycket som möjligt under september månad. Varje resa till och från skolan där hållbara färdmedel används ger 1 poäng. Max 2 poäng per skoldag. Med poängkortet kan du Fyll i poängkortet löpande eller i efterhand. När kampanjen är slut skickar ni in ert resultat digitalt i ett formulär som kommer finnas tillgängligt på den här sidan. Resultatet går att redovisa mellan 1-15 oktober 2020.

Poängkort

Vilka kan delta?

Aktiviteten vänder sig till elever i årskurs F-6. Några utvalda skolor har fått brev direkt hem men alla barn i dessa årskurser i Karlstads kommun är välkomna att delta.

Vilka färdmedel är godkända?

Sätt att ta sig till skolan som ger poäng är att gå, cykla, åka kollektivtrafik eller kommunens ordnade skolskjuts. Även skateboard, kickboard och inlines räknas.

Vad kan man vinna?

Alla som samlar ihop minst 20 poäng får en cykellampa eller reflex som tack för sitt deltagande i kampanjen. Dessa barn är även med i utlottning av presentkort på Filmstaden.

Alla som samlar ihop minst 30 poäng är med i utlottning av ett presentkort på 3000 kr på Solsta cykel och presentkort till Sundstabadet som räcker till två barn och två vuxna.

När är utmaningen?

Gå och cykla till skolan utmaningen genomförs 1 – 30 september 2020.

Regler för utmaningen

  • Elever som cyklar måste använda cykelhjälm.
  • Man samlar bara poäng på skoldagar.
  • Resultatet måste redovisas senast 15 oktober 2020.

Om utmaningen

"Gå och cykla till skolan"-utmaningen arrangeras av Karlstads kommun och projektet Min skolväg. Inom projektet Min skolväg genomför vi även fysiska åtgärder för att barn ska kunna gå och cykla till skolan. Om du har några frågor är du välkommen att höra av dig till ansvarig för utmaningen, Mikael Haster, miljöhandläggare på miljöförvaltningen via e-post: mikael.haster@karlstad.se,

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den