Globala Karlstad

Olof Wretling - Diagnoserna i mitt liv

Olof Wretling
Olof Wretling Foto: Andreas Nilsson

Olof Wretling, komiker, författare och skådespelare, invigde Globala Karlstad med sin hyllade föreställning “Diagnoserna i mitt liv” den 18 oktober på denna sida.

Föreställningen bygger på ett hyllat vinterprat i P1. Vad handlar den om?

– Vi jagar hela tiden efter det normala, men vad är det egentligen att vara normal? Föreställningen handlar om identitet, att låta människor få vara den de är, inte sortera och sätta etikett på varandra. Vi kommer från en tid när vi har diagnostiserat våra barn och oss själva. För en del har det varit positivt, medan andra har begränsat sig själva.

Vad har du för personliga erfarenheter av diagnoser?

– Föreställningen bygger på en högst personlig resa genom livet. Jag har ingen professionell diagnos men hade mycket spring i benen som liten. Jag kände till ordet dyslexi, men det fanns inga hjälpmedel. Genom att diagnostisera vår omgivning placerar vi människor i fack, jag tycker att det är vansinnigt ointressant med diagnoser.

Vad har du fått för reaktioner från publiken?

– Jag har fått jättemycket fina brev och personliga berättelser från personer som känner igen sig i det jag berättar, och från föräldrar som har barn somhar det tungt i skolan på olika sätt. Berättelsen har varit en kompis att lyssna på.

Föreläsningen är en del av arrangemanget Globala Karlstad. Läs mer om arrangemanget och programmet på denna sida.

Föreställningen har redan visats.

Uppdaterad den