Globala Karlstad

Program Globala Karlstad

Flygbild över Karlstad

Den 1–13 oktober är globala frågor i fokus när Karlstads kommun tillsammans med Sida arrangerar Globala Karlstad. Låt dig inspireras att agera lokalt och på så vis påverka globalt, både i det stora och det lilla. Varmt välkommen att uppleva utställningar, fasadfilm och prylbytardag! Det mesta är gratis och öppet för alla.

3 oktober

Invigning på Stora torget 

Globala Karlstad invigs på Stora torget torsdagen den 3 oktober klockan 18.00.

Maria Selin, chef för generaldirektörens stab på Sida och Niklas Wikström, kommunalråd, invigningstalar. Kulturskolan bjuder på sång och dans, Scandic och Löfbergs bjuder på Fairtradefika och Karlstads kommun på choklad och ekologiska godsaker. Prova olika sportprylar hos Fritidsbanken, som finns på plats

Tid: Torsdag 3 oktober klockan 18.00 Plats: Stora torget. Fri entré.

3, 4 och 5 oktober

De Globala målen lyser upp Rådhusets fasad

Upplev de globala målen på ett annorlunda sätt då Rådhusets fasad förvandlas till en bioduk. Låt de 17 globala målen gå rakt in i ditt hjärta! Världspremiär klockan 19.00 - visas sedan regelbundet på Rådhusets fasad till 22.00.

Plats: Rådhuset. Tid: 3,4 och 5 oktober klockan 19.00-22.00. 
Filmen är cirka 6 minuter lång och visas var tionde minut.

3 oktober

Fotoutställningen Zambian Dads på Värmlands Museum

Fototuställningen Zambian Dads visas på Värmlands museum 3 oktober – 3 november. Utställningen lyfter frågor om jämställdhet, normer och vad det innebär att vara pappa.  Frågor som är angelägna i så väl Zambia som här i Karlstad. Sverige var först ut med att införa delad föräldraledighet, men svenska män tar fortfarande ut en betydligt mindre del än kvinnor. Något som får negativa konsekvenser för både familj och samhälle. I Zambia är jämställdhetsarbetet även ett verktyg för att bekämpa fattigdomen.

Tid: Torsdag 3 oktober klockan 13.00. Utställningen visas fram till och med 3 november. Plats: Värmlands Museum.

Läs mer på Värmlands Museums webbplats.

4 oktober

The Biggest Little Farm på Arenan

Se dokumentären The Biggest Little Farm om paret som lämnade stadslivet för att med blod, svett och tårar som insats förvandla 80 hektar död mark till ett fruktbart jordbruk, helt och hållet baserat på ekologiskt hållbara produkter och med biologisk mångfald som ledord.

Tid: 4 oktober klockan 19.00 Plats: Arenan i Bibliotekshuset.

5 oktober

Per Åslund och Jesper Olofsson från Färjestad BK är några av de Karlstadsbor som skänker prylar till prylbytardagen, bland annat ett par begagnade hockeybyxor.

Kom och fynda hållbart på prylbytardagen

Byt grejer med ishockeyspelarna Per Åslund och Jesper Olofsson från FBK, influencern och klimatkämpen Emma Sundh, artisten, skådespelaren och estradpoeten Emil Jensen eller konstnären Karolina Nolin. Har du prylar hemma som du inte använt på ett tag och som kan komma till användning hos någon annan? Ta med dig dina saker i fint skick och byt till dig nya – helt gratis! Du lämnar in dina prylar i förväg.

Tid: Lördagen den 5 oktober, klockan 11–14. Plats: Tingvallagymnasiet,
Tingvallagatan 6, Karlstad. Fri entré.

Här hittar du all information om vad du kan byta och hur det går till. Observera att prylarna ska lämnas in tidigare. 

Passa också på att ta en god fika i Matsvinnskaféet och prata med medarrangören Naturskyddsföreningen och utställarna To Use, Bulten Bike, Solsta cykel, Karlstad FN-förening, Karlstads bilkooperativ och Move About.

8 oktober

Nyfiken på kommunarkivet?

Kom till kommunarkivet på visning, vi öppnar dörren inte bara till magasinet utan till Karlstads historia. Tema: Globala Karlstad. Begränsat antal platser, ingen föranmälan behövs. Kommunarkivet nås via Karlstadsrummet.

Tid: 8 oktober, klockan14.00–14.30
Plats: Kommunarkivet, Bibliotekshuset 

9 oktober

Klädbytardag och lagningsverkstad på UNO

Att byta kläder med varandra är både bra för miljön och plånboken, du bidrar till mindre klimatpåverkan och sparar också pengar! Kom och hitta något nygammalt och roligt till garderoben och bli av med sådant du själv tröttnat på, men som kan glädja någon annan. Passa på att lära dig tekniker för att laga plagg synligt och snyggt!

Kläderna som du lämnar in ska vara hela och rena, och de ska inte vara underkläder. Vi tar inte heller emot andra saker än plagg, exempelvis väskor eller smycken! När du lämnar in ett plagg får du en klädbiljett för varje plagg, upp till fem plagg (om du vill få du lämna fler, men du får oavsett max fem klädbiljetter). Klädbiljetterna använder du sen för att byta till dig nya plagg! Plagg som blir över lämnas till second hand eller blir en del av UNOs permanenta klädbyteshörna, du kan inte få igen plagg även om ingen tagit dem.

UNO är till för dig mellan 16-25 år.

Tid: Onsdag 9 oktober klockan 17.00-20.00.
Inlämning av kläder: tisdag 8 oktober 15.00-21.00.
Plats: UNO

10 oktober

Second hand-runda med massor av butiker

Den 10 oktober är det extraöppet och fina erbjudanden i Karlstads second-hand och återbruksaffärer. 

Butiker som är med:

 • FruRetro, Nygatan 3, 10% på alla möbler och lampor och 20% på allt annat (porslin, textil, glas osv) i butiken denna dag. Öppet 12-19.
 • Renässansboden, Östra Kanalgatan 6. Erbjudanden ges på plats. Öppet: 12-19
 • Kultur och kuriosa, Nygatan 1, 10 % i hela butiken, Öppet 12-19
 • Konst och Glas, Nygatan 1, 10 % på secondhand-glas, Öppet 11-19
 • Solareturen, Spårgatan 3, 20 % i hela butiken, Öppet 11-19
 • Östpendeln, Kolvgatan 5, 50 % i hela butiken, Öppet 10-20
 • Röda korset, Drottninggatan 2A, Besökarna bjuds på Fairtrade-märkt kaffe och te. Öppet 10-18
 • Internationella Qvinnoföreningen Second Hand, Kårgränd 4, Tävling 1:a pris presentkort på 200 kr i vår secondhand, 2:a pris presentkort på 100 kr i vår second hand, 3 pris Matlådor 2 st. Öppet 10-16
 • Knastret Film- och musikaffär, Östra Torggatan 10, Öppet 12-18
 • Antik & Design, Björkåsvägen 2, Molkom, Besökarna bjuds på kaffe. Öppet 10-18.
 • Gengåvan, Blockgatan 5, kampanjdag kl. 12.00 till 18.00 då vi byter kampanj varje timme, återvinningstorg (för bra för att slänga) på Gengåvan där besökarna kan köpa billigt och renovera samt vara med i en tävling för finast renoverande produkt köpt på Gengåvan. Sista dag att visa objekt och kvitto, torsdag 31/10. Vinnaren får ett presentkort på Gengåvan. Öppet 10-18
 • Myrorna, Ramgatan 5, 20 % på valfri vara samt fler andra erbjudanden. Öppet 10-18
 • Lilla Retro Karlstad, Blockgatan 10. Ingång 1 tr ned mellan Jaktia och Tuppen. 20% rabatt på en valfri vara, Öppet 15-18
 • Brilliantens Second Hand, Drottninggatan 41 B, 20 % på kläder, prylar och begagnade cyklar. Öppet: 8-18
 • Kleynes Antikvariat, Älvgatan 7. 20% rabatt på allt i butiken. Öppet 10-19
 • Dalarnes Antikt & Kuriosa, Vävaregatan 18D. Besökarna bjuds på kaffe. Öppet 12-18
 • Antikvariat Bokbob, Ulvsbygatan 9, 50 % på all skönlitteratur och deckare. Öppet 11-20


10 oktober

Klädbytardag på Karlstads Universitet

Ingenjörer utan gränser på Karlstad Universitetet anordnar en klädbytardag för att uppmana till återanvändning och minskad konsumtion, samt erbjuda en chans att uppdatera höstgarderoben. Klädbytardagen är öppen för både studenter och allmänheten.

Tid: Torsdag 10:e oktober kl.10:00-15:00
Plats: Transformum, Karlstads universitet
Vad: Vuxenkläder som du inte längre använder men som är hela och rena.

Plagg som är trasiga, har fläckar eller reklamloggor tas inte emot. Alla är välkomna att lämna in kläder till bytesdagen och ersätts med biljetter, en biljett per inlämnat plagg. Max fem biljetter/person. Observera att du är välkommen att ta med fler än fem plagg men du ersätts endast med fem biljetter. Du får inte tillbaka de plagg som du lämnat men som inte valts av någon, dessa skänks till välgörenhetsorganisationer och second hand butiker. Inlämningstider och mer information angående Klädbytardagen hittar du på Facebooksidan "Ingenjörer utan gränser i Karlstad"!

11 oktober

- Jag lever efter devisen att klimatkrisen inte handlar om att ge upp saker, utan helt enkelt om att bara tänka annorlunda, säger Emma Sundh.

Hållbar matlagning och konsumtion i Mitt i City

Den 11 oktober blir det fokus på hållbarhet i Mitt i City! Träffa Emma Sundh, influencer inom mode, inredning och hållbarhet. Ta del av hennes inredningstips och lyssna på hennes inspirerande föreläsning "Återbruk och klimatsmart inredning" i Återbruksstudion som tillfälligt byggs upp från måndag 30 september i Mitt i City med grejer från Solareturen. Emma signerar även boken "Gör skillnad" som hon skrivit tillsammans med Maria Soxbo och Johanna Nilsson.

Kockar från några av Karlstads skolrestauranger finns på plats och lagar mat av livsmedel från Coop, en del av livsmedlet närmar sig bäst före-datum och riskerar annars att bli matsvinn. En kulinarisk och hållbar matupplevelse utlovas! 

Karlstad delar, Fairtrade-city, hot- och våldsteamet, samtalsakuten och krismottagningen för män - alla från Karlstads kommun finns på plats och berättar om sina verksamheter. Genom Sidas quiz Fakta eller fiktion kan du testa hur bra koll du har på läget i världen och samtidigt uppdatera din världsbild. På plats finns även Karlstads tjejjour, föreningen Föräldrastödet i Värmland och föreningen Bufff som stöttar barn med förälder i häkte eller fängelse.

Tid: Fredag 11 oktober, klockan 11.00-15.00. Emma Sundhs föreläsning är klockan 12.00. Plats: Mitt i City.

5 och 12 oktober

Återbruk och hållbart pyssel i Skaparverkstan

Den 5 oktober kan du testa att göra rep av återbrukat material med en repslagningsmaskin. Den 12 oktober skapas det robotar av återbruksmaterial och du kan fläta näverslöjd.

Tid: 5 och 12 oktober klockan 13.00-16.00. Plats: Skaparverkstan i Bibliotekshuset. Aktiviteten är lämplig för barn i ålder 8–13 år.

12 oktober

Återvinningens dag

12 oktober sätter Karlstads Energi återvinningen i fokus på kommunens sex återvinningscentraler. Lär dig hur du återvinner smartare och var med och tävla om en elcykel. På alla centraler kommer besökarna att bjudas på kaffe och bullar.

Lär mer på karlstadsenergi.se

Fram till och med 14 oktober

Utställningen: Hållbart klimatsmart

Vill du leva ett lite mer hållbart liv och göra en insats för miljön utan att krångla till din vardag? I så fall kan du besöka utställningen Hållbart klimatsmart i Karlstadrummet som ger dig enkla tips och smarta fakta för att du ska kunna bidra till en bättre miljö. Utställningen pågår fram till den 14 oktober.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den