Globala Karlstad

Program Globala Karlstad

Bild från utställningen Tranforming or world
©Daniel Månsson/ Kontinent Agency

Den 7–22 oktober är globala frågor i fokus när Karlstads kommun tillsammans med Sida arrangerar Globala Karlstad. Låt dig inspireras att agera lokalt och på så vis påverka globalt, både i det stora och det lilla. Varmt välkommen att uppleva utställningar, föreläsningar och modevisning! Det mesta är gratis och öppet för alla.

7 oktober: Utställning med globala målen

Globala Karlstad invigs med fotoutställningen Transforming our World av Kontinent Agency den 7 oktober klockan 12.00 på Naturum Värmland. Invigningstalar gör Monika Bubholtz, kommunalråd och Hillevi Ekberg, kommunikationschef på Sida. Alla är välkomna och ingen föranmälan krävs, det bjuds på tilltugg. Utställningen vill visa att vi tillsammans kan skapa ett globalt samhälle där alla kan leva ett bra liv som är miljömässigt hållbart. Utställningen stöds av Sveriges biståndsmyndighet Sida.
När: Invigning lördagen den 7 oktober klockan 12.00. Utställningen visas
till 22 oktober. Plats: Naturum Värmland, Mariebergsskogen. Fri entré.

Mellan den 7 och 12 oktober kan du även gå tipspromenad
i Mariebergsskogen med temat Globala Karlstad. Pris 5 kronor.

Bild från utställningen Transforming our World. Foto: @Jacob Zocherman / Kontinent Agency.

9 och 11 oktober: Hyllade filmen City of Ghosts visas på Arenan

En grupp medborgarjournalister riskerar sina liv för att delge omvärlden de grymheter som
terrororganisationen IS utsätter Syrien för. City of Ghosts skildrar deras mod, slit och hängivenhet. Filmen belönades med Stora jurypriset på Sheffield Doc/Fest som är en av
världens främsta dokumentärfestivaler, den är redan Oscarstippad och har hyllats av kritikerna.

Filmen är 90 minuter och från 15 år. När: Måndag 9 oktober och onsdag 11 oktober,
klockan 19.00. Var: Arenan i Bibliotekshuset. Pris: 100 kronor. På karlstad.se/arenan
kan du köpa din biljett eller i kassan. 

11 oktober: Pieter Ten Hoopen kommer till Karlstad

Foto: Pieter Ten Hoopen

Fotoutställningen Spirit for Change av den prisbelönta fotografen
Pieter Ten Hoopen innehåller starka bilder som visar på utsatthet –
men samtidigt enorm stryka, mod och handlingskraft.

Pieter Ten Hoopen har i samarbete med organisationen Hand in Hand
dokumenterat människor i Indiens fattigaste delstater som försörjer sig
genom att återvinna material från sopor. Hand in Hand, som får stöd av
biståndsmyndigheten Sida, arbetar för att bekämpa fattigdom genom
entreprenörskap, det har resulterat i förbättrade livsvillkor för mer än
10 miljoner människor.

Pieter och Hand in Hand är med på vernissage onsdag 11 oktober
klockan 18.00 på Värmlands museum i kaféet. Då delar de
sig av sina tankar kring utställningen som tidigare visats på Fotografiska
i Stockholm.

När: Från 11 till 29 oktober. Vernissage 11 oktober klockan 18.00.
Var: Värmlands museum. Fri entré.

14 oktober: Varmt välkommen på Globala Karlstad-mässan

Smaka ekologisk och närproducerad mat på Globala Karlstad-mässan.

På Globala Karlstad-mässan får du massor med tips kring hur du kan leva mer hållbart. Smaka ekologisk och närproducerad mat, träffa miljönärsföretag samt kommunens energi- och klimatrådgivare som visar kommunens solkarta. Dessutom blir det prisutdelning i Röda Korsets Re-make-tävling och du får chansen att prova elcyklar. I Skaparverkstan kan du förvandla återbruksmaterial till nya fina böcker.

Klockan 12.00–12.45 berättar Mathias Österdahl om hur svenskt utvecklingssamarbete kan stärka människors förmåga att utvecklas – hör om hans tid utomlands med fältstudie om vattenrening i Colombia samt en militär insats som soldat i Afghanistan. 

Klockan 13.00–14.00: Vem betalar för våra billiga kläder? Journalisten Tobias Åkerblom Andersson, författare till boken Modeslavar, berättar om den globala jakten på billigare kläder. Klädindustrin flyttar ständigt tillverkningen till platser där produktionskostnaderna är lägre. I föreläsningen visar Tobias Andersson Åkerblom konkret vilka konsekvenser det får för människor och miljö.

När: Lördagen den 14 oktober, klockan 12.00–15.00.
Var: Bibliotekshuset. Fri entré. Ingen föranmälan behövs.

16 oktober: Barnens universitet - släng inte maten!

Träffa forskarna Helén Williams och Fredrik Wikström på barnens universitet.

Tänk vad mycket mat du äter varje dag, varje vecka och varje år. Visste du att maten påverkar klimatet lika mycket som bilen? Och ändå slängs massor av mat varje dag. Kom och lär dig hur du blir en miljöhjälte! På Barnens universitet får du mellan 8–12 år träffa forskarna Helén Williams och Fredrik Wikström som håller ett spännande föredrag om hållbar utveckling och matkonsumtion. Fri entré och ingen föranmälan behövs. När: Måndagen den 16 oktober, klockan 13.00–13.45. Var: Aula Magna på Karlstads universitet.

19 oktober: Hållbar vandring genom Karlstad

Häng med på en guidad tur och besök några av Karlstads medvetna butiker och kafféer! Deltagarna får höra mer om verksamheternas historia, gedigna
hållbarhetsarbete och provsmaka.

Amanda Bengtsson, Medveten Konsumtion.

– Vi vill inspirera till grön shopping och göra det lättare att göra hållbara val med hänsyn till miljö och hälsa. Alla behöver dra sitt strå till stacken när det handlar om Sveriges klimatpåverkan, säger Amanda Bengtsson projektledare på föreningen Medveten Konsumtion.
När: 19 oktober, klockan 16.00-18.00. Anmälan: Det finns tjugo platser och det är först till kvarn som gäller. Mejla till amanda.bengtsson@medvetenkonsumtion.org

20 oktober: Kända Karlstadsbor intar catwalken i Mitt i City

 

Marléne Lund Kopparklint och Linda Larsson intar catwalken.

Fredagen den 20 oktober bjuds det på modevisning i Mitticity med kända Karlstadsprofiler som mannekänger. Till exempel kommunalråden Linda Larsson och Marléne Lund Kopparklint, artisten Björn A Ling och FBK-spelaren Ole-Kristian Tollefsen kommer att inta catwalken och visa upp ekologiska, Fairtrade-märkta och second hand-kläder. Sida finns på plats och lär oss mer om globala målen och sitt arbete.

Testa VR-glasögon och upplev en textilindustri i Bangladesh. Det blir även prisutdelning av klimatpriset, du kan delta i en "kasta rätt-tävling" och ställa frågor till kommunens konsument- och miljörådgivare. Konsum City bjuder på Fairtrade-fika och projektet Hållbart resande i Värmland delar ut goodiebags. När: Den 20 oktober, klockan 12.30. Var: Mitt I City. Gratis.

21 oktober: Rundvandring Hedenverket

Nyfiken på hur det går till när Karlstads Energi värmer staden med förnybar och återvunnen fjärrvärme? Boka i så fall in en rundvandring på Hedenverket lördagen den 21 oktober. Du anmäler dig på Karlstadsenergi.se

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den