Prylbytardag

Fynda hållbart på årets prylbytardag!

Per Åslund och Jesper Olofsson, FBK.

Byt grejer med ishockeyspelarna Per Åslund och Jesper Olofsson från FBK, influencern och klimatkämpen Emma Sundh, artisten, skådespelaren och estradpoeten Emil Jensen eller konstnären Karolina Nolin.

Har du prylar hemma som du inte använt på ett tag och som kan komma till användning hos någon annan? Ta med dig dina saker i fint skick och byt till dig nya – helt gratis! Du lämnar in dina prylar i förväg.

Tid

Prylbytet äger rum lördag 5 oktober klockan 11:00-14:00.
Prylarna ställs ut löpande under öppettiden.
Klockan 13.30-14.00 är det Happy Half Hour, det vill säga att för varje biljett kan du istället hämta ut två prylar.

Inlämning av prylar

- Kvällen innan, fredag 4 oktober kl. 15:30-19:00
- På förmiddagen, lördag 5 oktober kl. 09:00-10:30

Du som lämnar in prylarna redan på fredag får vara med i en utlottning av presentkort på Sundstabadet.

Plats

Tingvallagymnasiet, Centralhallen, Tingvallagatan 6, Karlstad. Ingång på baksidan (innergården).

Vem?

Alla - barn, ungdomar och vuxna. Observera att även barn kan lämna in och byta till sig max fem prylar var (vi ser helst att barnen är med om en vill lämna in prylar åt dem).

Vad?

Prylar ur följande kategorier:
Kök – t ex glas, porslin, mindre hushållsmaskiner.

Inredning – t ex ljusstakar, belysning, vaser, textilier (t ex kuddar, gardiner, dukar)

Barn – t ex leksaker (ej av mjukplast från 2007 eller tidigare), barnböcker och babyprodukter, halloweenkostymer.

Sport & fritid - t ex musikinstrument, skridskor, ridväst, träningsprylar, campingutrustning, brädspel.

Tänk på att prylarna ska vara hela och rena. Kolla att inga delar saknas och att all elektronik fungerar.  Saker som hör ihop räknas som en pryl, t ex om du har flera tallrikar av samma sort.

Observera att följande prylar INTE tas emot: böcker, tidningar, kläder, accessoarer, skor, väskor, filmer, skivor, små prydnadssaker (t ex souvenirer).

Så här funkar det:

  • Ta med dig max fem prylar som du själv kan bära.
  • En biljett per inlämnad sak från kategorierna ovan kan bytas mot nya saker. 
  • För varje pryl du lämnar får du en biljett, och kan med biljetten plocka ut en pryl, förutom sista halvtimmen, kl 13.30-14.00, då det är Happy Half Hour. Då är varje biljett istället värd två prylar, i mån av tillgång.

Du får inte tillbaka de prylar du skänkt som inte valts av någon - dessa skänks till second hand-verksamhet där vinsten går till välgörande ändamål.

Hitta prylarna

För att göra Prylbytardagen extra spännande har några kända personer skänkt varsin pryl som några lyckliga prylbytare kan gå hem med. De som bidragit är influencern och klimatkämpen Emma Sundh, artisten, skådespelaren och estradpoeten Emil Jensen, samt Per Åslund och Jesper Olofsson från Färjestad BK. Observera att personerna inte är på plats under dagen. 

Skänka bort-bord för sladdar, laddare, mobil- och datatillbehör

Utöver de prylar som ingår i bytet kan du även lämna in sladdar och laddare, mobil & datatillbehör, mobilfodral till vårt skänka-bort-bord. Många har gamla varianter på laddare hemma och det finns de som söker efter en viss modell för att kunna ha kvar sin gamla mobil eller hitta rätt förlängningssladd. Märk om möjligt upp vilken modell tillbehöret är avsett för.

Tävling

Det kommer finnas möjlighet att delta i ett konsumtions-quiz under lördagen där du kan vinna inspirerande böcker på temat hållbarhet, bland annat en barnbok från Clara Lidström som driver bloggen Underbara Clara.

Matsvinnscafé

Elever från Tingvallagymnasiets Hotell- och turismprogram säljer fikabröd som annars skulle blivit matsvinn. Det säljs även ekologisk saft, Fairtrade och ekologiskt märkt kaffe och te.

Utställare

Naturskyddsföreningen
Karlstad FN-förening
To Use - En digital marknadsplats för byteshandel

På innergården:
Cykelförsäljarna Bulten Bike och Solsta Cykel visar lastcyklar
Karlstads bilkooperativ och elbilspoolen Move About informerar om sina verksamheter

Vägbeskrivning

Se karta med vägbeskrivning här.

Cykla eller åk gärna kollektivt till Prylbytardagen eftersom vi håller till precis vid Stora torget. Tidtabeller finns hos Karlstadsbuss och Värmlandstrafik.

Prylbytardagen arrangeras av Karlstad kommuns projekt Karlstad delar och Naturskyddsföreningens Handla miljövänligtgrupp i Värmland, i samverkan i Studiefrämjandet Örebro Värmland. Karlstad delar har fått stöd från det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities som är en del i satsningen strategiska innovationsområden som finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.

Kontakt

Frågor kan ställas via mejl till:
anna.sundell@karlstad.se eller johanna.hedqvist@karlstad.se 

 

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den