Badplatser

Skylt visar vattnets kvalitet

Du kan lätt se vilken vattenkvalitet Karlstads populäraste badplatser har. EU-baden har märkts upp med skyltar som visar kvaliteten på badvattnen, som anger allt från utmärkt vattenkvalitet till avrådan från bad.

EU-bad är de badplatser som i snitt har cirka 200 besökare per dag. Karlstads kommun har skyltat 15 av de 20 kommunala badplatserna. Resterande fem badplatser är inte EU-bad och kommer därför att få skyltar i ett senare skede.

Badplatserna är indelade efter fyra olika klasser (”utmärkt”, ”bra”, ”tillfredsställande” och ”dålig”) som bygger på provtagning av vattenkvaliteten under en fyraårsperiod.

Bra badvatten i Karlstad

I Karlstad har 17 badplatser fått högsta betyget ”utmärkt”, vilket markeras med tre stjärnor på skyltarna. Tre badplatser har betyget ”bra”, vilket markeras med två stjärnor.

Orsaken till att ett bad får betyget ”bra” och inte ”utmärkt” är att något av proverna har fått en anmärkning, men två stjärnor betyder inte att det är någon fara att bada. Generellt är badvattnet bra i Karlstads kommun.
Avrådan från bad markeras med en särskild skylt som sätts upp tillfälligt om vattnet är förorenat eller påverkat av algblomning.

Vill du veta mer om badvattnen i Sverige?

Då kan du läsa mer på Havs- och vattenmyndighetens webbplats Badvatten.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den