Cykling

Klarälvsbanan

Klarälvsbanan är en cirka 9 mil lång cykel- och inlinesbana som går längs en gammal banvall.

Leden startar vid Kroppkärrssjön i Karlstad och går via Edsgatan genom vackra gamla kulturlandskap till Forshaga och Deje, vidare till Munkfors, Råda och så småningom till Uddeholm. Längs Klarälvsbanan finns flera rastplatser med informationstavlor.

Läs mer om Klarälvsbanan

Hastighetsbegränsning för cyklister

För att göra det säkrare för alla som använder gång- och cykelbanan Klarälvsbanan har kommunen infört en hastighetsbegränsning på 30 kilometer i timmen för en del av Klarälvsbanan. Hastighetsbegränsningen börjar vid startpunkten i Karlstad och fortsätter i 2,6 kilometer. En sträcka som passerar Kroppkärr och Lorensberg. Vi har även satt upp ett antal skyltar som varnar för lekande barn och begränsad sikt. Hastighetsbegränsningen infördes efter ett medborgarförslag om att få ner höga cykelhastigheter.

Det finns korsningar och situationer där hastigheten måste sänkas mer än till 30 kilometer i timmen. Din fart ska anpassas till vad trafiksäkerheten kräver och med hänsyn till bland annat sikt, väder, väglag och andra trafikanter.

Gående ska som på alla andra gemensamma gång- och cykelbanor hålla vänster och vara uppmärksamma i trafiken. Cyklister håller sig till höger i färdriktningen. I övrigt gäller också samma regler på Klarälvsbanan som på andra gemensamma gång- och cykelbanor.

Här kan du läsa om fler cykelregler och vad olika vägmärken betyder

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den