Båt och hamn

Vill du ha en båtplats i någon av våra småbåtshamnar?

Många båtar i rad på en brygga vid vattnet

Karlstads kommun har omkring 800 båtplatser i Karlstad för uthyrning. För att ställa dig i kö så gör du en anmälan i vår e-tjänst. På den här sidan kan du även se hur måmga som står i kö i respektive hamn.

Våra hamnar

Vi har sju kommunala småbåtshamnar i Karlstad där du kan ställa dig i kö. Du kan jämföra de oliam hamnarna och se vilken som passar dig bäst.

Här kan du läsa mer och jämföra våra småbåtshamnar.

Båtplatserna har olika servicenivåer beroende på vilken hamn du väljer. Tre hamnar har grindar för att komma ut på bryggan och en (Lambergskanalen) har endast vägbom. De flesta av hamnarna har tillgång till färskvatten och el. Segelbåtar hänvisas till Karlstads Segelsällskap. 

Båtplatskö

Vill du ha en båtplats i någon av våra småbåtshamnar så behöver du göra en anmälan till båtplatskön. Det är många som står i båtplatskön och det kan dröja innan det finns en ledig båtplats. Det kostar 150 kronor per småbåtshamn och per år att stå i kö. Betalning sker via faktura. 

Du gör en ansökan om båtplats via vår e-tjänst Anmälan båtplats. Du behöver logga in med Bank-ID. 

Båtplatskö till Karlstads kommuns
småbåtshamnar

Antal i kö 22 jan

Antal i kö 15 april

Antal säsongsuthyrda
Inre hamns 83 94 2
Lambergskanalen
81 90 0
Lambergstjärn
115 125 8
Mariebergshamnen 206 210 18
Orrholmshamnen 188 200 18
Pråmkanalen
80 82 7
Ställverkshamnen 34 40 1

Båtplats säsong 2021

Om det finns arrendatorer som har avstått sin båtplats för säsong så kan du ha möjlighet att hyra en båtplats för innevarande säsong (tillfällig båtplats). Det innebär att du hyr båtplatsen under säsongen och efter det återgår platsen till ordinarie arrendator. Säsongsavtalet gäller från 1 maj till 31 oktober. Avgiften är samma för säsongsplats som för ordinarie båtplats.

Vem kan hyra en båtplats för säsong?

För att få möjlighet att hyra en båtplats för innevarande säsong måste du stå i ordinarie båtplatskö och betala för en eller flera köplatser. Att stå i säsongskön ingår i din årliga båtköavgift och kostar inget extra. Du blir kontaktad och får information om får hyra en säsongsplats utifrån vad som finns tillgängligt. Ditt könummer blir utifrån anmälningsdatum och klockslag. Kön påbörjas på nytt inför varje säsong, vilket innebär att kölistan rensas när säsongen är slut.

Kösystem

Vi arbetar just nu med att byta kösystem. Till vårt nya system finns funktionen ”Min sida” som vi jobbar med att färdigställa. Via ”min sidor” kommer du att kunna ta emot meddelanden och hantera din/ dina båtköplatser. Innan den är klar behöver du kontakta oss via e-post eller telefon för frågor. Kontaktuppgifter hittar du längre ner på sidan.

Personuppgifter

Villkor för dig som står i båtplatskö

Här kan du läsa villkor för dig som står i båtplatskö i Karlstads kommun

Båtplatsavgift för 2021

Vi kommer att skicka en båtplatsfaktura till dig under våren med anvisningar om hur du ska betala din båtplats.

Båtplatskö avggift 2021

Du som står i båtplatskö kommer att få en faktura till dig med anvisningar om hur du ska betala.

Gästhamn

Endast fem minuters promenad från Karlstads centrum ligger även Karlstads gästhamn med båtplatser för gäster. Sommartid finns här flera restauranger och caféer öppna i anslutning till bryggorna.

Läs mer om Karlstads gästhamn

Kontaktuppgifter 

Du kan vända dig till Kontaktcenter för frågor. 

Telefon: 054-540 00 00
E-post: karlstadskommun@karlstad.se 

Uppdaterad den