Solapromenaden är 10 kilometer och går genom centrala Karlstad. Längs vägen finns det gula skyltar med en bild på Sola och kilometeranvisningar åt båda håll. Det finns ingen start och stopp, du kan börja var du vill på sträckan. Här finns möjlighet att kombinera motion och kultur, för välbefinnande för både kropp och själ. Du kan också utmana dina kunskaper i ett digital quiz, Xrundan.
Promenaden har fått sitt namn efter Karlstadsprofilen Sola i Kallsta, Eva-Lisa Holtz. Hon var den glada, gästvänliga och driftiga servitrisen som levde och verkade här på 1700-talet.
Längs vägen hittar du två utegym; på Gubbholmen och vid Borgmästarholmen. Det finns också många kulturella sevärdheter att upptäcka längs vägen.
Här kan du ladda ner kartan
Xrundan
Motionera, upplev kultur och utmana dina kunskaper med en quiz samtidigt. Längs hela Solapromenaden sitter det skyltar med QR-koder Skyltarna hör till Xrundan, en tipsrunda som du kan delta i genom att scanna QR-koderna och få frågor. För att komma igång behöver du installera Xrundans app i din telefon och registrera dig. Läs mer om Xrundan här.
Sola i Kallsta
Skulpturen "Sola i Kallsta" är gjord av konstnären Herman Reijers och kom på plats 1985. Den har blivit en viktig symbol och ett ansikte utåt för Karlstad. Den föreställer karlstadsprofilen Sola i Kallsta, Eva-Lisa Holtz.
Hon levde i slutet av 1700-talet och arbetade på Värdhuset i Karlstad som värdshusflicka. Eva-Lisa var en vacker och glad flicka som värdhusgästerna tyckte mycket om. Tack vare sitt soliga och strålande humör fick hon smeknamnet Sola. Hon var även en driftig och ekonomisk kvinna, som så småningom köpte och drev ett eget värdshus.
Kvarteret Almen
I Kvarteret Almen finns gamla trähus som undkom den stora branden 1865. Kvarteret Almen var på 1700-talet ett av det mest eftertraktade områdena i Karlstad att bosätta sig i. I kvarteret Almen och de närliggande kvarteren finns bland annat Doktorsgården, Flachska gården och Landshövdingehuset. Du finner kvarteret Almen vackert beläget vid västra älvgrenen ett stenkast från centrum.
Almentorget
Carl Boutard har skapat en konstnärlig gestaltning för Almentorget - som en del av Älvpromenaden. Konstnären Carl Boutard, som arbetar konceptuellt med referenser till växter i sina verk, blandar fragment från växtriket med andra former på ett lekfullt sätt. Verket invigdes 1 juni 2015.
Sockerslottet
Sockerslottet i Karlstad är smeknamnet på den byggnad som restes
1898–99 i kvarteret Ugglan vid Hybelejens gata 2 i Klara i Karlstad nära Karlstads teater. Byggherre var Jonas Andersson i Trossnäs som vid denna tid var Värmlands störste jordägare.
Wermland Opera
Mitt i hjärtat av Karlstad vid Klarälvens strand finner du Wermland Opera
Denna vackra teaterbyggnad ritades av arkitekten Johan Axel Anderberg som för övrigt har ritat operahuset i Stockholm. Teatern invigdes 1893 och användes under många år som biograf.
Sedan 1975 är teatern hemvist för Wermland Opera som regelbundet sätter upp nya föreställningar.
Borgmästarholmen
Här finner du fina tillgänglighetsanpassade promenadstråk och ett av Solapromenadens utegym.
Gubbholmen
Gubbholmen är det mest centrala utegymmet i Karlstad. Här har du tillgång till redskap som liggande stege, axelpress, chins och en trappa. Det finns också en yta att stretcha på. Redskapen är gjorda av stockar. En slinga på en kilometer sträcker sig runt Gubbholmen vilket gör det enkelt att träna intervaller, jogga eller ta en promenad.
Östra bron
I Karlstad kan du hitta Sveriges längsta stenvalvsbro; den 168 meter långa Östra Bron eller allmänt kallad Gamla Stenbron.
Bron byggdes mellan åren 1761-1811 och består av tolv spann. Den går över Klarälvens östra älvgren och förbinder stadsdelarna Haga och Norrstrand. Den byggdes med stenblock hämtade från Lamberget i Karlstad. Det var byggmästare Anders Jacobsson som ledde arbetet av detta enorma byggnadsverk.
Enligt sägnen så tog Anders Jacobsson sitt liv genom att slänga sig i älven, då han kände tvivel över brons bärkraft. Trots den dramatiska historien är inte detta sanningen, utan Anders Jacobsson dog en högst naturlig död i sitt hem i Segerstad 1804.
Sandgrund Lars Lerin
Här, i den ljusa och luftiga lokalen på udden som utgör entrén till det mäktiga klarälvsdeltat, visas Lars Lerins bilder från Lofoten, Mellanöstern, Amerika och Munkfors. HSB-längor, fåglar, nöjesfält och vidsträckta vidder. Lars Lerin fångar både det nära och det mer avlägsna i sina bilder. Några små, andra monumentala. Alla lika rika på detaljer. Och få platser än just denna funkisinspirerande byggnad i ett av Karlstads vackraste uterum kunde passa bättre. I konsthallen finns även en butik med försäljning av Lars Lerins böcker och vill du ta en en fikapaus kan du göra det i ett café som har en vacker utsikt över Klarälven.
Värmlands museum
Vid Klarälvens strand mitt på Sandgrundsudden ligger Värmlands Museum. Varje år visas ett femtontal olika utställningar med konst, kulturhistoria och foto av hög internationell klass. Museet är inrymt i två byggnader där den äldsta byggdes 1929, ritad av Cyrillus Johansson. Den nyare museibyggnaden blev klar 1998 och förbinds med den gamla genom en glasad gång. Arkitekten bakom den nya röda sjuhörniga byggnaden är Carl Nyrén. Sandgrundsudden är dessutom ett fantastiskt utflyktsmål i sig med museiparkens stora grönytor, en härlig lekplats, Stadsbiblioteket och två museer på promenadavstånd.