Hoppa till huvudinnehållet (tryck enter)

Forsnäs

I Alstersälven söder om sjön Gaperns utlopp finns en fin forsmiljö där du kan se fågeln strömstare. Kring forsen låg tidigare Forsnäs bruk som på 1700- och 1800-talet var en omfattande anläggning med hammare, kvarn och såg.

För fågelskådaren
"
Gamla sågen i Forsnäs

Av den gamla bruksmiljön finns idag bara sågen kvar. Den vattendrivna sågen från 1818 är fortfarande i funktion och förvaltas av Alsters hembygdsförening. 

Forsen är särskilt värd ett besök under en gnistrande kall vinterdag eftersom det är ett mycket populärt tillhåll för strömstarar. Det är ett riktigt skådespel att sitta vid strandkanten i vinterkylan med en varm kopp choklad och se de djärva strömstararna kasta sig in i den strida, rykande forsen för att leta nattsländelarver och andra småkryp på botten.

Hitta hit

Forsen ligger alldeles invid väg 63 mellan Karlstad och Molkom, vid Alsterälven söder om sjön Gapern. Mitt emot forsen ligger en busshållplats som man kan nå med bussen mot Molkom. Det finns ingen orangemarkerad led. Men det finns en upptrampad stig längs sjökanten, om du går den ca 500 meter når du fantastiska klippor vid sjön Gapern.

Till vägbeskrivning i Google maps