Hoppa till huvudinnehållet (tryck enter)

Jäverön

Jäverön strax öster om Karlstad är en ö i Vänern. Här finns iordningställda vandringsleder som går genom ett mycket vackert levande kulturlandskap.

Vackra vyer
Spår av historien
Bra för rullstol/barnvagn
Korta leder (0-3 km)
Medellånga leder (4-8 km)
Långa leder (9+ km)
För fågelskådaren
Nås med båt
"
Solnedgång vid vattnet

Jäverön bjuder på många smultronställen. Längs vandringslederna finns vindskydd, fikaplatser, toaletter och informationstavlor som berättar mer om naturen och kulturen på ön. Ön är 900 hektar stor.

Du tar dig till Jäverön med egen båt, med färja eller båtbuss. Vandringslederna utgår från färjeläget och båtbussbryggan. Du kan välja att gå den korta vandringsleden på 3 kilometer eller den längre leden på 17 kilometer. Den långa leden kan också delas av i två slingor. Varje slinga är då cirka 10 kilometer.

Här kan du se avgångstiderna för Jäveröfärjan

Tillgänglighetsanpassat i söder

Södra delen av ön är tillgänglighetsanpassad med brygga, toalett, rastplats och spång som går till stranden.

Café 

Café Sundet, cirka 200 meter från färjeläget är öppet kl 11-16 tisdag till torsdag samt för brunch på söndagar kl 11-14.

Uppe vid gården finns även ett gårdscafe med självserververing. Det är alltså öppet " jämt". Drygt 2 km från färjeläget

Natur, växter och djur

Barrskogarna på ön är ganska hårt brukade men här och var på ön finns fina hällmarkstallskogar, lövsumpskogar, aspskogar, hässlen samt ädellövskogar med en intressant kärlväxtflora.

På Jäverön drivs ett aktivt skärgårdsjordbruk. Naturbetesmarkerna och strandängarna hålls öppna med hjälp av betande nötkreatur, hästar och får. 

Hitta hit

Ut till Jäverön tar man sig via egen båt, båtbuss eller med en färja som avgår dagligen från färjeplatsen på Herröns sydspets. På färjan kan man ta både bil och cykel. Från Karlstad följ E18 österut mot Stockholm. Ta av vid avfarten mot Skattkärr och ta därefter till höger in på Herrövägen vid skylten Jäverön. Efter cirka 1,5 kilometer är du framme vid färjeläget på Herröns sydspets. Buss 501 går dagligen från Karlstads busstation, gå av vid hållplatsen Beckasinvägen och promenera de sista 1,5 kilometerna. Under juni, juli och augusti går det också båtbuss från Inre hamn i Karlstad eller från Lövnäs på Hammarö direkt till Jäverön.

Under september 2020 utökas båtbussturerna tillfälligt och trafikerar sträckan Inre hamn – Jäverön på fredagar, lördagar, söndagar och måndagar under hela september.

Här kommer du till Karlstadsbuss webb där du läsa mer om båtbussens avgångstider

Här kan du se avgångstiderna för Jäveröfärjan

Obs! En toalett avstängd
Det finns tre toaletter för besökare på Jäverön. Dasset vid Jäverö gård är just nu stängt. Det är fullt och vi har ingen möjlighet att tömma det nu. (Uppdaterat 1 april 2021)

Del av naturutmaningen

Lederna på Jäverön ingår i naturutmaningen. Hitta bokstäver längs dessa och andra leder och bilda orden vi är ute efter. Du som listar ut svaret är med i utlottningen av fina priser.

Läs mer om naturutmaningen