Hoppa till huvudinnehållet (tryck enter)

Jäverön

Jäverön strax öster om Karlstad är en ö i Vänern. Här finns iordningställda vandringsleder som går genom ett mycket vackert levande kulturlandskap.

Vackra vyer
Spår av historien
Bra för rullstol/barnvagn
Korta leder (0-3 km)
Medellånga leder (4-8 km)
Långa leder (9+ km)
För fågelskådaren
Nås med båt
"
Solnedgång vid vattnet

Varning för fallande träd
Var uppmärksam på döda träd i din närhet när du rör dig i vandringsleden, särskilt när det blåser. Som följd av torkan under 2018 och efterföljande barkborreangrepp är det för närvarande många granar som står och dör i vandringsleden. Döda träd, kvistar eller trädtoppar kan falla plötsligt och ljudlöst. Vi tar bort de allra farligaste träden vid rastplatser och leder efter hand. Vänligen respektera eventuella avspärrningar.

Jäverön bjuder på många smultronställen. Längs vandringslederna finns vindskydd, fikaplatser, toaletter och informationstavlor som berättar mer om naturen och kulturen på ön. Ön är 900 hektar stor.

Du tar dig till Jäverön med egen båt, med färja eller båtbuss. Vandringslederna utgår från färjeläget och båtbussbryggan. Du kan välja att gå den korta vandringsleden på 3 kilometer eller den längre leden på 17 kilometer. Den långa leden kan också delas av i två slingor. Varje slinga är då cirka 10 kilometer.

Här kan du se avgångstiderna för Jäveröfärjan

Tillgänglighetsanpassat i söder

Södra delen av ön är tillgänglighetsanpassad med brygga, toalett, rastplats och spång som går till stranden.

Natur, växter och djur

Barrskogarna på ön är ganska hårt brukade men här och var på ön finns fina hällmarkstallskogar, lövsumpskogar, aspskogar, hässlen samt ädellövskogar med en intressant kärlväxtflora.

På Jäverön drivs ett aktivt skärgårdsjordbruk. Naturbetesmarkerna och strandängarna hålls öppna med hjälp av betande nötkreatur, hästar och får. 

Hitta hit

Ut till Jäverön tar man sig via egen båt, båtbuss eller med en färja som avgår dagligen från färjeplatsen på Herröns sydspets. På färjan kan man ta både bil och cykel. Från Karlstad följ E18 österut mot Stockholm. Ta av vid avfarten mot Skattkärr och ta därefter till höger in på Herrövägen vid skylten Jäverön. Efter cirka 1,5 kilometer är du framme vid färjeläget på Herröns sydspets.

Buss

Buss 501 går dagligen från Karlstads busstation, gå av vid hållplatsen Beckasinvägen och promenera de sista 1,5 kilometerna. Under juni, juli och augusti går det också båtbuss från Inre hamn i Karlstad eller från Lövnäs på Hammarö direkt till Jäverön.

Här kommer du till Karlstadsbuss webb där du läsa mer om båtbussens avgångstider

Här kan du se avgångstiderna för Jäveröfärjan