Hoppa till huvudinnehållet (tryck enter)

Sandbäckstjärnet

Sandbäckstjärnet är ett fiske- och friluftsområde som ligger vid norra fältet, på cykelavstånd från Karlstad centrum. Området erbjuder vandring i en vacker blandskogsnatur nära vattnet och flera möjligheter till grillning och fika samt bra fiske för den som är intresserad.

Bra för rullstol/barnvagn
Korta leder (0-3 km)
"

Vandringsleden är 1,8 km lång och går runt tjärnen i en fin blandskogsmiljö med höga naturvärden och många olika växt- och djurarter. Längs med vandringsleden finns flera grillplatser, stockbord och bryggor i närheten av vattnet med fina lägen att ta en fika eller grilla något gott. Du behöver däremot ta med dig ved själv om du tänkt grilla.

En led tillgänglig för alla 

Leden och alla rastplatser, grillplatser och fiskebryggor är tillgänglihetsanpassade runt hela Sandbäckstjärnet. Tack vare det är det lätt att ta sig fram på den med rullstol, permobil, rullator och barnvagn.

Bra plats för att fiska

Är du intresserad av fiske bjuder tjärnen på attraktivt sportfiske och är ett regnbågsvatten med regelbundna utsättningar av regnbåge. Fiskekort är ett krav, och fiske får endast ske mellan 05:00 till 24:00. 

Djur och natur

Blandskogen består till större delen av lövskog och arterna innefattar bland annat björk, sälg, rönn, ek, asp, men vissa delar är även rika på tall och gran.

Runt om i skogen längs leden finns även ett rikt fågel- och växtliv. Vanliga fåglar du kan få se är björktrast och sidensvans, men har du tur går det eventuellt också att få se en kungsfågel, duvhök eller mindre hackspett.

Ormbunkar växer tätt i skogen tillsammans med mycket små trädplantor, men det går även att hitta mer speciella växter, som till exempel missne eller plattlummer.

Hitta hit

Vandringsleden går du enklast på från parkeringen vid Regementets IP. Från centrum siktar du in dig mot Våxnäs och svänger av mot brandstation i rondellen utanför sporthallarna på Våxnäs. Därefter fortsätter du på infanterigatan förbi brandstationen och svänger in på norra fältet vid skylten om söndagsloppis och köra vänster ner till parkeringen vid vattnet.

Det går även att åka buss, antingen med linje 6 till hållplatsen "Tingvalla isstadion" och därefter gå ca 800 meter, eller linje 4 eller 1 till hållplatsen vid innebandyhallarna och gå ca 1,3 km därifrån.

Utöver det går också väldigt bra att cykla, från Stora torget är det ca 3 kilometer.