Hoppa till huvudinnehållet (tryck enter)

Timmeröarna

Timmeröarna ligger i Arnöns skärgård öster om Hammarö och du kan endast nå öarna med båt. Här finns mycket gammal skog och en sevärd jättegryta. En av skärgårdens få naturhamnar för djupgående båtar finner du också här.

Vackra vyer
Nås med båt
Rik flora
"

Rik växtlighet

Timmeröarna är en större ögrupp belägen i Arnöns skärgård. Växtligheten är imponerande rik på grund av förekomsten av de kalkrika bergarterna hyperit och amfibolit i berggrunden. Mest iögonenfallande på ön är bestånden av delvis mycket grova lindar som skänker en lundkaraktär åt vissa partier av den västra ön i ögruppen.

Den östra ön får sin karaktär av den upp till 100 år gamla hällmarkstallskogen men även denna ö hyser lövskog med ett stort inslag av rönn. Förutom den speciella berggrunden finns geologiska värden, bland annat en jättegryta. Timmeröarna är ett enskilt naturreservat inom det stora naturreservatet Värmlandsskärgården.

Djupgående båtar kan lägga till

Området kan endast nås sjövägen med privat båt. Landstigning kan ske på flera ställen och ögruppen har dessutom en av skärgårdens få naturhamnar som lämpar sig för djupgående båtar.

Mer information om Timmeröarna på Länsstyrelsens webbplats