Anna Lindberg & David Mathiasson

Anna Lindberg är en av Sveriges bästa simhoppare genom tiderna, med bland annat sex EM-guld och 73 SM-guld på meritlistan. Idag driver hon flera företag och är sedan september också utvecklingsstrateg på Fritidsbanken Sverige. Anna ska prata om värdet av idrotten utifrån olika perspektiv - som elitidrottare, företagare och förälder. Vilken funktion fyller idrotten och vad har den inneburit för henne? David Mathiasson är verksamhetschef på Fritidsbanken Sverige.
Fritidsbanken samlar in sport- och friluftsutrustning som inte används och lånar ut den gratis, som på ett bibliotek. David berättar om Fritidsbankens utveckling från starten i Deje för snart tio år sedan till en verksamhet som idag finns på 120 platser i landet och som förra året bidrog till 1,5 miljoner timmar fysisk aktivitet som annars inte hade blivit av och närmare 700 000 utlånade artiklar.
Anders Borgström

Anders Borgström är en välkänd idrottsprofil i Karlstad. Ett livslångt engagemang i IF Göta, främst friidrott, där han varit involverad i landslagsuppdrag under dryga 50 år inklusive en period som förbundskapten för svenska landslaget.
Hans pappa Eric hörde till pionjärerna i Karlstadsidrotten och var mannen som låg bakom Värmlandsbandyns första storhetsperiod. Anders har ett starkt intresse för idrottshistoria och medverkar ofta i Värmlands Idrottshistoriska sällskaps evenemang.
Lovisa "Lofsan" Sandström

Lovisa “Lofsan” Sandström är entreprenör, personlig tränare, författare, föreläsare och en av Sveriges mest kända och anlitade träningsexperter. Sandström fick Stora Topphälsapriset 2014 och utsågs till Årets PT 2015.
Lovisa Sandström var under sina ungdomsår en framgångsrik kanotist med ett flertal medaljer i SM, NM och EM och ingick i svenska landslaget.
Tillsammans med TV-programledaren Jessica Almenäs driver hon Träningspodden (Acast). Sandström sitter i styrelsen för Svenska Kanotförbundet.
Fotograf: Lina Adamo Eidenberg
Jonas Karlsson
Jonas Karlsson jobbar som programledare och tv-producent. Han är även en flitigt anlitad föreläsare, moderator och konferencier. Jonas föddes i Karlstad 1977 där han växte upp. Efter några år i Göteborg hamnade han i slutet av förra århundradet i Stockholm. De kommande 17 åren jobbade Jonas på SVT Sport, främst som kommentator i friidrott, längdskidor och golf samt som reporter och krönikör. Jonas är numer egen företagare, men kontrakterad av Discovery Networks Sweden, som rymmer Kanal 5, Kanal 9 samt Eurosport 1, Eurosport 2 och Discovery+.
Han är bland annat studioankare för bolagets OS-satsningar. 2018 var han på plats under vinter-OS i Peyongchang, Sydkorea medan vi under sommar-OS i Tokyo 2021 arbetade från hemmastudion i Stockholm. Under åren på Discovery har Jonas också jobbat med tävlingsprogrammet “Vem kan slå Anja och Foppa?“
Jonas har under veckan två föreläsningar. På fredag 23 september: Dopning - och den farliga jakten på superkroppen och lördag 24 september: Konsten att lyckas - lärdomar från världens största vinnarskallar.
Johan Plate och Sven-Göran "Svennis" Eriksson
Johan Plate är idrottslärare och mental coach. I den egenskapen har han på nära håll studerat hur framgångsrika prestationsmiljöer skapas och vidmakthålls. Johan har skrivit tretton böcker på temat prestationens psykologi och driver idag ett företag tillsammans med Thomas Fogdö som med hjälp av tillämpad idrottspsykologi hjälper högpresterare, individer och lag, att må bra och prestera väl.
Sven-Göran ”Svennis” Eriksson har varit fotbollstränare i hela sitt yrkesverksamma liv. Med fantastiska framgångar som klubbtränare i sju olika länder och som förbundskapten för fyra nationer har han upplevt det mesta som ledare. Ligavinster, UEFA-cupvinster, Cupvinnarcupvinster samt deltagande i tre VM-turneringar 2002, 2006 och 2010. Succéer har varvats med perioder av motgångar där hans ledarskap och synen på hur man bygger lag satts på prov.
Fotograf: Bosse Johansson
Hanna Tigerstrand Grevnerts och Ellinor Nilsson
Hanna Tigerstrand Grevnerts är forskare på Linköpings universitet och Ellinor Nilsson är doktorand Karolinska Institutet.
Otillräcklig fysisk aktivitet och ökad skärmtid bidrar till ökade risker för hälsorelaterade sjukdomar, även bland barn och ungdomar. Vi vet idag inte hur små barn påverkas av detta, eller hur WHO:s rekommendationer för fysisk aktivitet och skärmtid följs.
I det globala SUNRISE-projektet kartläggs fysisk aktivitet, skärmtid och sömn hos 3–6-åringar. Inom studien på upp till 1 000 svenska förskolebarn mäts även kondition, längd, vikt, grov- och finmotorik samt impulskontroll och minnesförmåga. Över 50 länder deltar i projektet, som kommer ge oss en bättre bild av små barns hälsorelaterade vanor. På presentationen kommer vi även sammanfatta forskningsläget inom ohälsosamma levnadsvanor för barn och unga och ge exempel på pågående forskningsprojekt inom ämnet.
Linda Bernhardsson
Linda Bernhardsson är ledartränare och yogalärare. Hon driver Femade Ledarutveckling sedan 2016 med fokus på att ledarträna chefer och ledningsgrupper i privat och offentlig sektor, med grunden i att leda sig själv och andra utifrån ett medvetet ledarskap där relationen till oss själva och andra är nyckeln för att lyckas.
Per Ingemarsson

Per Ingemarsson har som sjukgymnast/fysioterapeut, över 30 års erfarenhet av att ta hand om och förebygga idrottsskador. Allt från motionär till elitidrott. Unga som gamla. Han har ett stort kontaktnät inom idrottsmedicinska Sverige. Han håller sej uppdaterad och rehabiliterar enligt vetenskap och beprövad forskning. Senaste åren har han mestadels gjort sej känd som ”knäexpert”. Hans föreläsning kommer att ge förståelse för hur en idrottsskada kan uppstå och därigenom hur man kan förebygger den. Föreläsningen visar på ett tydligt sätt ”Varför, vad man gör och vägen tillbaka” som leder till förbättrad prestation och glädje i idrottandet.”
Henrik Gustafsson
Henrik är professor i idrottsvetenskap med inriktning mot idrottspsykologi. Han har stor erfarenhet av att arbeta praktiskt som prestationspsykologisk rådgivare för både individuella idrottare och lag. Henriks forskning är fokuserad på bland annat motivation och prestationsutveckling hos idrottare med speciellt fokus på hantering av stress och nervositet.Henrik berättar om sina erfarenheter av att jobba med elitidrottare samt ger konkreta tips utifrån vetenskapen i ämnet prestationspsykologi. Stress och nervositet kommer vi alla i kontakt med inom idrotten.Här får vi nycklarna till hur vi kan hjälpa varandra eller oss själva att prestera.
Tomas Gustafson
Möt den trefaldige OS-mästaren i skridskoåkning Tomas Gustafson. Med mer än fyrtio års erfarenheter från idrotten har han en säker grund att stå på. Han deltog själv i fyra olympiska spel och har sedan arbetat i olika positioner inom den olympiska världen vid totalt femton Olympiska Spel.Tomas resonerar om drömmar, mål och drivkraft samt inte minst om vikten av att behöva göra mentala förflyttningar.
Curt Einarsson
Från förbundskapten till klubbtränare i IF Boltic år 1975. Var det nödvändigt med metoder som 2-milatester, 8 timmars träningsläger var tredje helg, bolluppfångare på målen och rekylplattor? Hur kommer det sig att motståndarna kallade oss för stencilgänget? Curt är medlem i landslagskommittén och har varit företagsledare i tjugo år och även suttit i Svensk Näringslivs styrelse. Idag medverkar han som skribent och krönikör i Idrottens Affärer.