Barn- och ungdomskultur

Skolbio och förskolebio hösten 2017

Den 2-16 oktober visas höstens skolbio och förskolebio på Arenan i Bibliotekshuset. Tolv särskilt utvalda filmer för förskolan, grundskolan och gymnasiet.

Filmer hösten 2017

Rum 2013

Måndag 2/10 klockan 09.30
Tisdag 4/10 klockan 12.30
Sommarlovet före sexan ska Elvira, 12 år, åka på kollo men oroar sig för att inte få några kompisar. Rummet Elvira och hennes två rumskamrater Meja och Bea ska fl ytta in i har en vattenskada och de måste byta till rum 213, där ingen bott på sextio år. Snart börjar oförklarliga saker hända: saker försvinner, och när Meja tar foton på Elvira så ersätts Elvira av ett vitt sken. Ett brev med ålderdomlig handstil leder tjejerna till en gammal dam i ett nedgånget hus. Hon berättar att en flicka dog på kollot för sextio år sedan, och om en rödhårig flicka i vit klänning som sedan dess smyger runt i korridorerna..
80 min, svenskt tal. Rekommenderas för årskurs 5–7.

Mitt liv som Zucchini

Tisdag 3/10 klockan 09.30
Måndag 9/10 klockan 09.30
Zucchini är nio år, föräldralös och hamnar på barnhem, med en ölburk och en drake som enda packning. Mobbaren Simon ger sig på Zucchini direkt och de andra barnen hukar för översittaren. Men med Camille förändras allt, och det visar sig att både barn och vuxna har sina trasiga bakgrunder och egentligen är rätt snälla.
66 min, svenskt tal. Rekommenderas för förskolanårskurs 5.

Måste gitt

Tisdag 3/10 klockan 12.30
Måndag 9/10 klockan 12.30
I Måste gitt följer vi Metin, en ung man i en av Stockholms förorter. Metin förenar sin småkriminella tillvaro med konstnärsdrömmar. Han skriver dagbok om allt han ser och gör där namn och platser dokumenteras i minsta detalj. När boken försvinner tar Metins liv en helt ny vändning. Filmen, som med ett säreget driv förenar humor och allvar, är en bra utgångspunkt för samtal om klassfrågor, segregation och skapandet som utväg.
97 min, svenskt tal, svensk text. Rekommenderas för årskurs 8–gymnasiet.

Snipp, snapp, snut

Onsdag 4/10 klockan 10.00
Snipp, Snapp, Snut är en leranimation med starka färger utan dialog med korta episoder som hålls ihop av ett sammanhängande tema. En liten upprorsfi lm om vänskapen mellan tre små kompisar som försöker värja sig mot regler och förbud för att själva kunna ge efter för lustar, längtan och fantasi.
40 min, svenskt tal. Rekommenderas för förskolan–årskurs 1.

Upp i det blå

Torsdag 5/10 klockan 09.00
Upp i det blå handlar om åttaåriga Pottan som ska på ponnyläger under sommarlovet, men som av misstag hamnar på en återvinningsstation. Motvilligt tar de udda typer som bor där hand om Pottan som snart upptäcker deras hemlighet. De bygger på en hemmagjord rymdfarkost och planerar att ge sig ut i rymden på jakt efter rymdskrot – och kanske också – en ny mening med tillvaron.
82 min, svenskt tal. Rekommenderas för förskolan–årskurs 5.

Sameblod

Torsdag 5/10 klockan 12.30 för gymnasiet
Fredag 6/10 klockan 09.00 för årskurs 7–9
Sverige 1930-tal. Elle Marja går i samisk internatskola. Efter de rasbiologiska undersökningarna som hålls på skolan bestämmer hon sig för att bryta med sin samiska identitet och bli svensk. Det visar sig vara svårare än hon trodde. Det är också berättelsen om Sveriges skamliga koloniala historia, om hemhörighet och utanförskap, hjältemod och uppror, skam och skuld. En fi lm som berör och upprör och manar till viktiga samtal om individuell och nationell historieskrivning.
110 min, svenskt tal. Rekommenderas för årskurs 7–gymnasiet.

Bill och hemliga Bolla 

Tisdag 10/10 klockan 10.00
När Bill äntligen får en lillasyster är han en jättestolt storebror, men ibland ganska trött på barnskriket. Lillasystern, Bolla, är pigg och glad, dansar, trallar och älskar att riva papper. Men efter ett tag märker familjen att något är på tok: Bolla känner inte igen någon, bryr sig inte om sällskap och svarar aldrig på tilltal. Bill, mamma och pappa är mycket ledsna och alla deltar i sorgen – ända tills Bill upptäcker att Bolla själv inte är ledsen alls. Bill är stolt över att ha en syster som “speciell, hemlig, sin egen sort”.
30 min, svenskt tal. Rekommenderas för förskolan.

Fröken omöjlig

Onsdag 11/10 klockan 09.00
Torsdag 12/10 klockan 12.30
13-åriga Aurore har det inte lätt. Hon har precis gått om en klass i skolan och hemma tjatar hennes föräldrar på henne konstant. Till råga på allt har hon en lillasyster som är familjens underbarn och en storasyster som står på egna ben och precis träffat en kille. Killar och kärlek är för övrigt något hon inte har mycket till övers för, varför ska en överhuvudtaget bli kär? När hon en dag dessutom blir erbjuden att bli sångerska i ett band, bestående av bara killar, blir hennes värld alltmer upp och ned.
90 min, franskt tal, svensk text. Rekommenderas för årskurs 6–8.

Moonlight

Onsdag 11/10 klockan 12.30
Ett intimt porträtt av en ung mans liv från barndomen till vuxen ålder, när han växer upp i ett tufft område utanför Miami. Filmen följer hans kamp för att fi nna sin plats i denna värld. Det är en tidlös historia om mänsklig kontakt och om de ögonblick och krafter som formar våra liv och gör oss till dem vi är. Belönad med Oscar för Bästa fi lm, Bästa manliga biroll och Bästa manus efter förlaga.
111 min, engelskt tal, svensk text. Rekommenderas för gymnasiet.

Max Minsky och jag

Torsdag 12/10 klockan 09.00
Trettonåriga Nelly Edelmeister har huvudet bland stjärnorna och fötterna på jorden. Som blivande vetenskapskvinna är hon skeptisk till att genomgå den bat mitzva hennes mamma tjatar om. Hon vill hellre försöka ta sig in i skollaget i basket och därmed få chansen att möta astronomiälskaren, prinsen av Luxemburg. Med visuell fantasi fångar den tonårens längtan efter att få vara sig själv.
94 min, tyskt tal, svensk text. Rekommenderas för årskurs 4–6.

Filmer under temaveckorna Globala Karlstad

Ytterligare två filmer erbjuds inom temaveckorna Globala Karlstad. Obs! Dessa filmer kan endast bokas via e-post: daniel.olsson@karlstad.se

Rainbow

Fredag 13/10 klockan 09.30
Måndag 16/10 klockan 09.30
Denna färgsprakande film handlar om Pari och hennes blinda lillebror Chotu. Pari har lovat att Chotu ska kunna se på sin 9- årsdag, vilket han är helt övertygad om stämmer. Pari tror att hennes stora idol, Sharukh Khan kan hjälpa hennes bror att se igen och när hon får höra att han spelar in en film 30 mil från deras by ger de sig iväg för att hitta honom. Deras resa blir ett stort äventyr.
103 min, hindi tal, svensk text. Rekommenderas för årskurs 4–6.

Mustang

Fredag 13/10 klockan 12.30
Måndag 16/10 klockan 12.30
Filmen handlar om fem systrar i en turkisk by vid Svarta havet starkt präglad av hederskultur. Efter att ha agerat osedligt i familjens tycke börjar systrarnas frihet kringskäras allt mer. En film som tematiserar de ständigt aktuella ämnena om unga kvinnors rätt att bestämma över sina liv, kroppar och sin sexualitet.
97 min, turkiskt tal, svensk text. Rekommenderas för årskurs 7–gymnasiet.

Om skolbion/förskolebion

Alla filmer är utvalda så att de både kan uppskattas av eleverna och ge en bra utgångspunkt för att jobba med i undervisningen. Till de flesta av filmerna finns det lärarhandledning från Svenska Filminstitutet eller Filmcentrum. Filmerna visas på Arenan i Bibliotekshuset.

Anmälan

Filmvisningarna blir snabbt fulla, så anmäl dig så snart du kan! Anmälan ska göras via e-post före 27 september till: skolbio@karlstad.se

Det går även att ställa frågor via denna e-postadress. Du kan räkna med svar inom två arbetsdagar.

Ange: film, visningstillfälle, skola, klass, antal (elever och lärare), kontaktperson och telefonnummer.

Eftersom skolbion numera är gratis så behöver vi ingen faktureringsinformation.

Kostnad

Skolbion/förskolebion kostar 10 kronor per person. Betalning sker genom faktura från barn- och ungdomsförvaltningen i efterhand. Ingen biljett behövs.

Praktisk information 

Karlstadsbuss

Gruppbiljett finns för resor mellan klockan 09.00–15.00, max 20 elever och fyra vuxna. Pris 110 kronor tur och retur. Max en grupp per buss. Boka själv senast dagen innan på digander.com. För hjälp ring 054-540 46 00.

Värmlandstrafik

Det kan vara bra att förboka resan för att alla säkert ska få plats. Info: 054-21 68 19, måndag–fredag klockan 07.00–21.00.

Godis

Skolbio är lektionstid och det är inte tillåtet att äta godis eller dricka läsk under visningarna. Vi har haft problem med nedskräpning och påminner ansvariga lärare om att låta eleverna städa efter sig.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den