Kultur

Upptäck kulturstaden Karlstad!

Wermland Opera

Kulturstaden Karlstad erbjuder något för alla. Wermland Opera bjuder på opera och musikaler i världsklass. Värmlands museum överraskar med spännande och unika utställningar. Lars Lerin, en av Nordens främsta akvarellkonstnärer, har sin hemvist på Sandgrund.

I Bibliotekshuset kan du gå på bio och teater, låna böcker, träffa aktuella författare och lyssna på spännande föredrag. Dessutom finns en rad små spännande gallerier, teatrar och hantverksbutiker - och mycket mer! Här har vi listat ett axplock av kulturen i centrala Karlstad.

Bibliotekshuset

I Bibliotekshuset hittar du biografen och musik- och teaterscenen Arenan, Karlstads stadsbibliotek, Skaparverkstan och ett av stans mysigaste kaféer. Här finns också Karlstads turistbyrå och Karlstads kommuns Kontaktcenter.
Läs mer om Bibliotekshuset 

Sandgrund Lars Lerin

Sandgrund var en av Sveriges största och modernaste dansrestauranger på 1960-talet. Nu har Lars Lerin, en av Nordens främsta akvarellmålare, sin permanenta konstutställningi lokalerna. Flera gånger om året bjuds olika gästutställarein till Sandgrund. Här finns också ett kafé ochen bokshop.
Läs mer om Sandgrund Lars Lerin  

Värmlands museum

På Värmlands museum kan du ta del av många spännande utställningar och konstupplevelser från tidigt 1900-tal tilldagens samtidskonst. Tekniklusten, museets science center för barn och unga, är fyllt med experiment kring vetenskap och teknik. På museet finns också restaurang, kafé och en vacker butik.
Läs mer om Värmlands museum  

Karlstad CCC

Med utsikt över Klarälven ligger toppmoderna KCCC, ett av Nordens största kongress- och kulturhus. Här finns totalt 18 olika möteslokaler, den största med plats för över 1 600 personer. Varje år arrangeras också ett stort antal konserter, shower och dansföre-ställningar på Karlstad CCC.
Läs mer om Karlstad CCC  

Domkyrkan

Stora och ljusa Domkyrkan ligger på en kulle i centrala Karlstad. Kyrkan är öppen varje dag och du är alltid välkommen in. Varje söndag klockan 11.00 är det gudstjänst. Kom och lyssna på orgelkonserter och annan musik, delta i någon av våra körer, i en samtalsgrupp eller bara tänd ett ljus och få en stund för stillhet och eftertanke.
Läs mer om Domkyrkan i Karlstad  

Konst i Karlstad 

Konstförening med eget galleri och regelbundna utställningar höst och vår. Bli gärna medlem och få chans att vinna konstverk.
Läs mer om Konst i Karlstad 

Konsthantverkarna i Karlstad 

Ett 50-tal professionella konsthantverkare säljer sina verk hos Konsthantverkarna i Karlstad. Här finns ett brett sortiment av glas, smycken, keramik, textil och smide. I anslutning till butiken ligger ett galleri, där det visas spännande utställningar med konsthantverk.
Läs mer om Konsthantverkarna i Karlstad  

Scalateatern

Scalateatern var från början en biograf som byggdes om till teaterscen i början av 1990-talet. Den drivs i dag av de ideella föreningarna Värmlandsteatern och Cabary, som även står bakom flera av uppsättningarna som spelas. Här kan du se musikaler, teater och konserter.
Läs mer om Scalateatern   

Tempelriddaren 

Hösten 2008 invigdes Karlstads nya teaterscen, Tempelriddaren. I den vackra tegelbyggnaden vid korsningen mellan Pihlgrensgatan och Drottninggatan har Värmlandsteatern teaterskola, produktionsverksamhet och föreställningar.
Läs mer om verksamheten på Tempelriddaren    

Wermland Opera 
Wermland Operas stora scen finns på Karlstads teater, den vita byggnaden vid Klarälvens strand. Richard Wagners Ringen och Puccinis La Bohème är kända operor som har spelats här. Les Miserables och Shrek är exempel på musikaler som har lockat storpublik
Läs mer om Wermland Opera 

Kvarteret Almen

Kvarteret Almen var på 1700-talet ett av det mest eftertraktade områdena i Karlstad att bosätta sig i. De gamla trähusen är ett av de få träbyggnader som undkom den stora branden 1865. I kvarteret Almen och de närliggande kvarteren finns bl.a. Doktorsgården, Flachska gården och Landshövdingehuset. Kvarteret Almen ligger vid Västra Älvgrenen ett stenkast från centrum.

Konst på cykelväg 

På cykelvägen mellan Karlstad och Skåre finns sedan hösten 2013 fem olika konstverk
Läs mer om konst på cykelväg  

Brigadmuseum

Brigadmuseet på Sandbäcken i Karlstad visar den svenska infanteribrigadens utveckling under det Kalla kriget och hur det civila samhället utvecklades och förändrades under samma tid. Museet byggdes för att ta tillvara på det svenska militärhistoriska arvet.
Läs mer om Brigadmuseum

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den