Kommunarkiv och kulturhistoria

Arkivens dag 2019

Arkivens dag
Arkivens dag

 Årets tema är Gömt och glömt

Datum: 9 november

Tid: 11.00-15.00

Plats: Karlstadsrummet och Kommunarkivet, Bibliotekshuset.

Arrangörer: Karlstads kommunarkiv, Karlstadsrummet och Värmlands Släktforskarförening.

Program:

11.15

Visning av kommunarkivet: Arkivarie Ulrika Karlsson visar och berättar om ett urval av de historiska handlingar som kommunarkivet förvarar. Max 15 pers. Biljetter hämtas vid ”Kartbordet” i kommunarkivets lokaler. Samling i kommunarkivets lokaler. Ca 30 min.

12.00

Föreläsning i Karlstadsrummet: ”Gömt och glömt i Karlstads kommunarkiv”. Arkivarie Anna Melander berättar om lite udda arkivfynd. Ca 45 min.

13.15

Visning av kommunarkivet: Arkivarie Ulrika Karlsson visar och berättar om ett urval av de historiska handlingar som kommunarkivet förvarar. Max 15 pers. Biljetter hämtas vid ”Kartbordet” i kommunarkivets lokaler. Samling i kommunarkivets lokaler. Ca 30 min.

14.00

Föreläsning i Karlstadsrummet: ”Det demokratiska genombrottet och stadsfullmäktigevalet i Karlstad 1919”. Professor emeritus Bengt Schüllerqvist. Ca 45 min.

Under dagen:

Mellan föreläsningarna i Karlstadsrummet rullar Åke Hermanssons filmer ”Länge leve Karlstad” och ”De mörka åren”. Filmerna visas i samarbete med Värmlandsarkiv som förvarar Åke Hermanssons arkiv.

I kommunarkivets lokaler finns Värmlands släktforskarförening för att hjälpa till med släktforskarfrågor, och där finns även historiska kartor och lite Karlstadslitteratur till försäljning.

Om Arkivens dag:
Arkivens dag är ett arrangemang för att väcka intresse för mångfalden i arkiven, arkivens verksamhet och för att värna om demokrati och det fria ordet. Arkivens dag firas varje år runt om i Sverige.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den