Katastrofer och orostider

Varför blev han pyroman?

Artikeln Snällast i världen är skriven av Erik Bengtson, författare och före detta lärare.

Texten i sin helhet

 Bengtson, Snällast i världen


Texten i korthet

Karlstadspyromanen höll staden i ett järngrepp. Natt efter natt brann det, ofta i äldre trähus. Polis, militär, hemvärn och allmänhet hjälptes åt för att den skyldige skulle kunna gripas, men han gäckade dem alla, berättar Karlstadsförfattaren Erik Bengtson.

Själv befann han sig i något av ”stormens öga”. Han bodde med sin 82-åriga mormor i ett äldre hyreshus. Det brann både i samma kvarter och i kvarteret intill men inte i deras hus.

När pyromanen gripits visade han sig vara en bekant som Erik själv vid ett tillfälle hade hjälpt och som då förhört sig om var Erik och hans mormor bodde. Kan det ha haft betydelse?

För att få underlag till boken har Erik Bengtson intervjuat rader av personer, läst dokument av alla möjliga slag, till och med följt forskningen om orsakerna till pyromani.

Hans slutsats blir att den unge mannen hamnat i ett läge där allt var kaos och katastrof. Han är arbetslös, han känner sig underlägsen sin duktige tvillingbror, han kallas inte ens till träningen med handbollslaget längre. Av en ren slump hittar han en tändsticksask. Han anlägger en brand och upplever någon sorts eufori. Sedan tänder han igen och igen, natt efter natt.

När Dan Waern slår världsrekord på 1000 meter på Tingvalla står det på löpsedlarna - men bokstäverna som handlar om pyromanen är större.

Nu är han någon - det kan ingen ta ifrån honom!

Uppdaterad den